rice noodles
nouilles de riz
pastina brodo del riso
Reisnudeln
tallarines de arroz
Risnudlar görs av rismjöl blandat med vatten. Ibland uppblandat med annan stärkelse som tapioka för att öka degens seghet och genomskinlighet. De är mycket tunna, spröda och nästan genomskinliga när kokt. Nudlar hör till det asiatiska köket från Thailand till Japan med Kina i centrum, där de vanligen äts färska. Risnudlar är inte fullt så vanligt i Asien som man skulle kunna tro. I Ostasien (Japan, Korea och norra Kina) är vetenudlar vanligast, medan risnudlar mest förekommer i Sydostasien (södra Kina, Vietnam och däromkring). Även i Thailand var vetenudlar populärast förr, men i nationalistisk anda under Andra Världskriget och av exportskäl propagerades för ris och risnudlar och den klassiska rätten Pad Thai (se dito recept) lyftes fram som nationalrätt. Läs mer > Om nudlar.
SÅ ANVÄNDS RISNUDLAR
Risnudlar används främst i soppor av olika slag, men också i sallader och som tillbehör till mat. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan de wokas, stekas, eller friteras.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01