 
         
          (sojaolja, sojabönsolja)
Latin: Oleum sojae
                 soybean oil
                soybean oil
              
                 huile de soja
                huile de soja
              
                 olio di semi di soia
                olio di semi di soia
              
                 Sojaöl
                Sojaöl
              
                 aceite de soja
                aceite de soja
              
Sojabönolja (vanligen kallad sojaolja) är en vegetabilisk olja pressad eller extraherad och raffinerad ur sojabönor som innehåller uppemot 20% fett. Det är en ljusgul till brungul klar olja, nästan luktlös och med mild smak.
Historia: Sojaolja är känd sedan urminnes tid och omtalas i kinesiska skrifter 2000 år f.Kr.
Hälsa/näring: Sojabönolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~15%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Sojaolja är näst palmolja världens mest producerade olja. Världsproduktion av sojabönolja 2014 var 46 miljoner ton, varav Sydamerika 35%, Asien 33%, Nordamerika 22%, Europa 7%. De största producentländerna är Kina med en världsandel på 26%, följt av USA 21%, Brasilien 16%, Argentina 15% och Indien 3%. Övriga världen 19%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS SOJAOLJA
Sojaolja används som annan matolja. Raffinerad sojaolja är bra som frityrolja. Restprodukten vid pressning används till sojamjöl. Stor industriell användning till margarin, majonnäs, inläggningar i olja, tvål, kosmetika, till fernissa och färg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04