(dikelmjöl, dinkelvetemjöl, speltmjöl, speltvetemjöl)
German wheat
farine de épeautre
farine de spelta
Dinkelmehl
harina de espelta
Dinkelmjöl (siktat dinkelmjöl) även kallat speltmjöl, är malda kärnor av speltvete, en uråldrig art vete som anses vara föregångaren till brödvete (läs mer > Spelt, dinkel). Det finns både vanligt "vitt" dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Spelt odlas på Gotland.
Hälsa/näring: Vitt dinkelmjöl har hög proteinhalt (13%) jämfört med vanligt kärnvetemjöl (10%) och durummjöl (11-12%). Fiberhalten är likvärdig. Fullkorns dinkel kan ha ännu högre proteinhalt (14%) och fiberhalt närmare 10%, vilket är höft men inte lika högt som i grahamsmjöl (12%). Mjölet är populärt inom hälsokost, som anser det vara hälsosamt, mättande och lättsmält. Det används ofta till olika slags dietkoster och terapier, inte minst i dess hemtrakter i södra Tyskland och Schweiz. Vetenskapliga belägg saknas.
Miljö: Det finns ekologiskt odlat dinkelmjöl att köpa. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling. Odling av ett gammaldags vete t.ex. emmervete ger mycket låg avkastning. Läs mer > Om veten.
SÅ ANVÄNDS DINKELMJÖL
Siktat dinkelmjöl kan användas på samma sätt som vanligt vetemjöl till vitt matbröd, men glutenhalten är annorlunda och kräver mer degvätska. Fullkornsdinkel ger ljust matbröd. Läs mer > Om brödbakning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02