(corn flakes, frosties)
corn flakes
corn flakes
corn flakes
Corn flakes
corn flakes
Majsflingor (corn flakes) är majskorn som klippts och ångkokats med socker, salt och malt. Därefter har de valsats/plattats till flingor och slutligen rostats. De berikas oftast med järn och vitaminer. Majsflingor finns i många olika varianter, klassiska gula (bild ovan), eller bruna fullkornsflingor (All-Bran) och smaksatta på olika sätt. Det finns flingor tillverkade av vete eller havre som liknar majsflingor till både utseende och smak. Läs mer > Veteflingor; > Havregryn, havreflingor.
Frosties är sprängda, rostade majsflingor med socker. Viktandel vanligt socker 25%.
Hälsa/näring: Ur hälso- och viksynpunkt rekommenderas fullkornsvarianter, medan frosties bör undvikas. Vanliga corn flakes är näringsrika (ca 380 Kcal/100g), protein ca 8%, fett 1% och kolhydrater 85% varav 2-3% kostfibrer. Fullkornsvarianter (326 Kcal/100g), protein 10%, fett 2% och kolhydrater 82% varav 15% kostfibrer. S.k. frosties (388 Kcal/100g), protein 5%, fett 1% och kolhydrater 90% varav kostfibrer 2% och sackaros 35% (vanligt socker). Därutöver finns många andra varianter.
SÅ ANVÄNDS MAJSFLINGOR
Majsflingor används främst som frukostflingor.
KONSUMTION MAJSFLINGOR O.D.
Svenskens konsumtion av majsflingor (kg/år)
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Majsflingor o.d. kg | 1 | 2 | 4 | 4 | 517% |
Kcal per dag | 6 | 17 | 44 | 39 |
Inkl. rostat ris, ostbågar och popcorn. Källa: Jordbruksverket.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03