(rapphöns 1. rapphöna 2. stäpprapphöna 3. Tibetrapphöna, åkerhöna, åkerjärpe)
Latin: Perdix 1. Perdix perdix 2. Perdix dauurica 3, Perdix hodgsoniae
partridge, perdreaux 1. grey partridge 2. daurian partridge, steppe partridge 3. Tibetan partridge
perdrix 1. perdrix grise 2. perdrix de daourie 3. perdrix hodgson
stani 1. starna eurasiatica 2. starna di dauria 3. starna del Tibet
Rebhuhner 1. Rebhuhn 2. Bartrebhuhn 3. Tibetrebhuhn
perdiz 1. perdiz pardilla 2. perdiz de dauria 3. perdiz del Tibet
Rapphöns (Perdix) är biologiskt ett släkte i familj fasanfåglar omfattande tre arter - Rapphöna, Stäpprapphöna och Tibetansk rapphöna. På jägarspråk kallat "fälthöns" (läs mer > Om skogsfågel). För varje art förekommer ett antal underarter, alla ganska lika varandra. Även tuppen och hönan. De är små knubbiga fåglar cirka 3 dm långa och har brunspräcklig fjäderdräkt. De är stannfåglar, flyttar inte under vintern.
Förekomst:
Jakt: Säsong i Sverige 16 september - oktober. Jakt sker mest med stående fågelhund.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En rapphöna väger hel 300-500 gram. Tuppen väger mer än hönan. Cirka hälften är ätbart.Kunskapskokboken 2022
Portionsvikt: En fågel ger tillagad vikt cirka 150 gram, varav kött 125 gram.
SÅ ANVÄNDS RAPPHÖNA
Nyskjuten eller slaktad rapphöna skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01