(maltkorn)
Latin: Hordeum, Hordeum vulgare, Hordeum distichum
barley
orge
orzo
Gerste
cebada
Korn (Hordeum) är ett släkte med ett 20-tal arter tillhörande familj gräs, hemmahörande i den norra tempererade zonen. Till släktet räknas flera vildväxande arter (läs mer > Vildkorn) och de två odlade arterna sexradigt korn och tvåradigt korn. Korn är ett-, två- eller fleråriga stråväxter. Axen har utstickande borst varav de nedre småaxens borst är längre än de ovanför, vilket skiljer korn från råg, där alla småax har lika långa borst. Plantan är oftast halmgul, men det förekommer också svartblå och blåvioletta varianter. "Korn" har dubbel betydelse vilket kan vara förvirrande. Dels kan släktet korn avses som i det här fallet, dels sädesslagens frö oavsett art. Detta kommer sig av att arten korn ursprungligen var det enda sädesslaget man kände till.
Kornhistoria: Korn tillsammans med enkornsvete och emmervete anses vara de sädesslag som ursprungligen domesticerades (odlades) för 12.000 år sedan i den "fruktsamma halvmånen" i Mellanöstern (=Egypten-Sydturkiet-Iran-Irak). Det fanns (och finns) såväl tvåradigt som sexradigt vild och odlad korn. Till att börja med odlades det tvåradiga, men efter ett par 1000 år odlades även det sexradiga (från 6000 f.Kr), vilket dagens sexradiga korn härstammar från. Sexradigt vildkorn är fortfarande rikligt förekommande från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster. De första alkoholhaltiga dryckerna (öl) lär ha framställts av korn. I det gamla Egypten (3200 f.Kr. till 30 f.Kr.) åts kornbröd och dracks kornöl.
Svensk kornhistoria: Korn är det äldst kända av alla svenska grödor med dokumenterad odlingshistoria från stenåldern. Såväl naket som skaltäkt sexradigt korn odlades, varav det skaltäkta dominerat. Korn var det dominerande sädesslaget i Sverige ända in på medeltiden, varefter först råg sedan havre tog över. Rågbröd blev mer uppskattat än det ojästa bröd som erhölls från kornmjöl. Läs mer > Om sädesslag. På 1960-talet återtog korn platsen som mest odlat sädesslag i Sverige tack vare behovet av fodersäd. Mathistoriskt har korn haft stor betydelse i Sverige, inte minst det spröda, vita tunnbrödet som ingick i den nordsvenska husmanskosten.
Odlat korn är självpollinerande, och frukten (kärnan) sitter vanligen hårt innesluten mellan blomfjällen också efter tröskning (läs mer > Om agnar & tröskning). "Naket" korn, dvs. sorter där kärna och blomfjäll inte är sammanväxta, förekommer på många håll, men i Sverige anses avkastningen vara för låg för att motivera odling.
Nutida kornodling världen: Korn är den fjärde mest odlade spannmålet i världen (andel 5%) efter majs, ris och vete. Totalt i världen odlades 124 miljoner ton korn år 2010, varav närmare 60% produceras i Europa (EU 43%). Europas höga andel sammanhänger med att korn används för tillverkning av öl och whiskey. Största exportör är Ukraina. Världsproduktionen av korn har i modern tid minskat kraftigt.
2010 | Milj ton | Andel | Ack. |
Tyskland | 10 | 8% | |
Frankrike | 10 | 8% | |
Ukraina | 8 | 7% | |
Ryssland | 8 | 7% | |
Spanien | 8 | 7% | 37% |
Kanada | 8 | 6% |
|
Australien | 7 | 6% | |
Turkiet | 7 | 6% | |
United Kingdom | 5 | 4% | |
USA | 4 | 3% | 62% |
Iran | 4 | 3% |
|
Polen | 4 | 3% | |
Danmark | 3 | 2% | |
Argentina | 3 | 2% | |
Marocko | 3 | 2% | 75% |
Övriga | 31 | 25% | |
Totalt | 124 | 100% | |
Källa: FAOSTAT |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03