(låg tårtform, pajfågel, pajskorsten)
Pajformar är runda, fyrkantiga eller rektangulära formar med låg kant som används till mat- och efterrättspajer eller tårtbottnar. De förekommer i olika storlekar (8-33 cm), varav runda 22-25 centimeter breda är normalstorlek. En stor pajform är cirka 33 centimeter bred. Det finns även små portionsformar 8-10 centimeter breda, passande till exempel till crème brulée (jämför med ramekinform, läs mer > Ugnsfast porslin). Det finns metall- och porslinsformar. Även i härdat glas och engångsformar.
Pajfågel (pajskorsten): Till överbakade pajer kan man använda en "pajfågel" eller en pajskorsten av porslin. Detta för att hålla upp pajlocket och för att släppa ut ånga i ett hål i näbben så att pajlocket inte blir mjukt. Att det är en småfågel har sin bakgrund i att man förr gärna bakade in småfågel i pajdeg (läs mer > Om pajer).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04