(morkullor, morkulla)
Latin: Scolopax, Scolopax rusticola
woodcocks, Euroasian woodcook
bécasses, bécasse des bois
beccaccia, beccaccia eurasiatica
Eigentlichen Schnepfen, Waldschnepfe
chochas, chocha perdiz
Morkullor (Scolopax) är biologiskt ett släkte i familj snäppor med åtta levande arter som alla liknar varandra, brunsvarta med lång näbb. På jägarspråk kallat skogsfågel (läs mer > Om skogsfågel).
Förekomst: Arter förekommer i södra Japan (S. mira), Filipinerna (S. bukidnonenses), på Java (S. saturata), Nya Guinea (S. rosenbergii), Indonesien (S. celibensis, S. rochussensii) och östra Nordamerika (S.minor), samt den mest spridda arten morkulla (s rusticola) som lever i Europa och Sydostasien.
Morkulla (Scolopax rusticola) är en art i släkte morkullor. Den är en så kallade vadare, har lång näbb och långa ben anpassade för att söka föda på grunt vatten vid stränder och våtmarker. Morkulla är en liten grå-brunspräcklig fågel 3-4 decimeter lång. Mörkt spräcklig ovansida och ljusare buk. Den liknar beckasin men är något större och har fjäderklädda ben. Morkulla häckar i Norden men övervintrar på varmare platser.
Jakt: Före 1999 bedrevs i huvudsak sträckjakt på hanar under sommaren, men EU-regler har senarelagt jaktsäsongen. Jakt bedrivs numera med stående fågelhund. Säsong: Norrland 21/8- 31/10, södra Sverige 21/8 -31/11. Särskilt populärt bland jägare i England och Frankrike. Statusjakt och prestigefullt om man lyckas fälla två fåglar samtidigt med en dubbelbössa. Då har man tränat flitigt med att skjuta lerduvor.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En morkulla väger hel 300-400 gram, varav cirka hälften är ätbart. En normalstor urtagen fågel cirka 200 gram.
Kunskapskokboken 2022
Portionsvikt: Räkna med minst en fågel per portion, vilket ger runt 100 gram tillagad köttvikt. Alternativt 250-300 gram råvikt per portion vilket ger 125-150 gram tillagad köttvikt. Vid finare middag med för- och efterrätt passar det väl med en fågel per portion. En fylld fågel blir matigare.
SÅ ANVÄNDS MORKULLA
Morkulla anses vara en delikatess varvid hjärnan även inmundigas. Huvudet halveras och innehållet skrapas ut med en liten sked. Morkullor, beckasiner, vaktlar och annan kramsfågel (småfågel) behandlas och tillreds på likartat sätt. Nyskjuten eller slaktad morkulla skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska morkullerätter:
Mer franskt än så här kan väl knappast en fågel anrättas. Men så har ju också fransosen god tillgång till gåslever och tryffel. Vi svenskar får suga på recepten i stället.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01