(1. kopparkastrull 2. stålkastrull 3. aluminiumkastrull 4. non-stickkastrull 5. liten kastrull såskastrull, kastrullkonsert, cacerolazo, cacerolada )
saucepan, saucepot 1. copper saucepan 2. steel saucepan 3. aluminum saucepan 4. nonstick saucepan 5. small saucepan
casserole 1. casserole en cuivre 2. casserole en acier 3. casserole aluminium 4. casserole antiadhésive 5. petit casserole, sauce casserole
casseruola (pentola) 1. casseruola di rame 2. casseruola di acciaio 3. casseruola di alluminio 4. casseruola antiaderente 5. salsa casseruola
Topf, Kaserolle 2. Kupfertopf 3. Stahtopf 4. Aluminiumtopf 5. kleiner Topf, Soßenpfanne
cacerola, cazo 1. cacerola de cobre 2. cacerola de aceo 3. cacerola de aluminio 4. cacerola pequeña 5. cacerola pequeña, cacerola de salsa
Kastrull (fr. casserole) är ett flatbottnat, cylindriskt kokkärl, oftast med raka höga kanter, handtag och lock. En kastrull används till kokning av mat, steka gör man i gryta (läs mer > Grytor). Stekkastrull är en bastard, en mellanform av kastrull och gryta med tjock botten som ger god stekförmåga (läs mer > Stekkastruller). Det finns kastruller anpassade för speciella ändamål (se högerkolumnen). Franskan "casserole" kan också vara en gratängliknande maträtt tillagad i ugnsform. Cassoulet är en klassisk fransk bönrätt med kött (läs mer > Om cassoulet). Cassol är en lergryta (läs mer > Lergryta). Gränsen mellan kastrull och gryta är inte alltid klar.
Akademins ordbok: Kastrull är en "mindre, i synnerhet för kokning avsett kökskärl med flat eller svagt välvd botten och mer eller mindre lodrätt uppstigande vägg, numera saknande fötter och försett med ”skaft” eller (ofta i senare tid) tvenne handtag (”öron”) samt tillverkat av plåt, vanligen kopparplåt eller (i senare tid) aluminiumplåt eller emaljerad stålplåt, förr även av gjutjärn".
Historia: Begreppet kastrull fanns förr. 1690: "En större Castrull med låck ock järnfötter samt handfång af järn", vilket snarast var en mässingskittel (läs mer Grytor > Historia). Att tillaga "en casserole" (i kastrull) innebar förr tillrett kött i särskilda lergodskärl och serverat i densamma. Kastruller av koppar infördes i svenska herremanshus i slutet av 1600-talet och i borgerliga kök under 1700-talet. Först i början av 1900-talet blir stålkastrullen allmän, som vi känner den idag. Kastruller har ofta använts som trumma med slev/sked för att uttrycka politiskt missnöje, bland annat av motståndarna till monarkin i den franska revolutionen och särskilt i länder som Spanien, Argentina och Chile(cacerolazo/cacerolada = "kastrullkonsert).
MODERNA KASTRULLER
Moderna kastruller tillverkas av rostfritt stål, koppar, eller aluminium. Det finns också non-stick kastruller. En tjock botten med värmeledande material fungerar bäst, en tunn botten kan bli skev av hög värme och gör att innehållet kan blir bränt. Hällpip eller utvikt kant gör det lättare att hälla utan att spilla. Handtag bör vara långa och ordentligt fastsatta i kärlet (ej skruvar), liksom utformad så att värmen avleds. Stora kastruller (3 liter+) har "öron" i stället för handtag, så att den kan lyftas med båda händerna. Riktigt stora (restaurang-)kastruller bör ha ett handtag i nederkant. Skall kastrullen användas i ugn måste handtag och knoppar på lock tåla hög värme. Kastruller fungerar mer eller mindre bra på olika spisar (läs mer > Spisar, hällar).
BASBEHOV AV KASTULLER I HUSHÅLLET
Kastrullbotten till vanliga elspisar skall vara absolut plan och bör storleksmässigt överensstämma med spisplattornas storlek. Kontrollera vilken slags spis du har, så att kastrullen fungerar på din spis (läs mer > Spisar, hällar). Tänk också på att kastruller är platskrävande, alltså bra om de kan staplas i varandra. Alla kastruller bör ha lock.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11