(ballongvisp, äggvisp, såsvisp, spiralvisp, virvelvisp, elvisp)
beaters, whisk 1 balloon whisk, french whisk 2 gravy whisk
fouets 1 fouet ballon, fouet à sauce 2 fouet spirale
frullino, frusta 1 palloncino frusta 2 frusta a spirale
Schneebesen 1 Ballonschneebesen 2 Spiralschneebesen
batidor 1 batidor de globo 2 batidor espiral
Vispar (fr. fouets) används som blandverktyg, men framför allt till att vispa in luft i mat, något väl så viktigt för många rätter (läs mer > Luftsmak). Förutom att blanda in luft slår vispen sönder klumpar och ger därmed finare blandning. Vispen bryter också sönder fettpartiklar så att fettet kan blanda sig med andra vätskor. Vispar tillverkas i olika storlekar vanligen av rostfri metalltråd, men vispar i hårdplast har blivit allt vanligare.
Olika vispar: Det finns allehanda möjliga och omöjliga vispar att köpa. De klassiska handvisparna ballong- och spiralvispen (stora visparna ovan t.v.) är fortfarande de mest använda. Virvelvispen består av en enda spiralvriden tråd i form av en uppochnedvänd tratt. Formen gör att den kommer åt i kanterna. Bra i trånga utrymmen. Det finns "kulvispar" som består av ett handtag med raka trådar i vars spets sitter små kulor. I Japan används en visp av bambu (bilden mellan elvisparna) som används i traditionell tedrickning för att blanda matcha (grönt pulverte). Det finns också elektriska vispar som underlättar arbetet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-07