(skål, kärl, bunke, keramikskålar, spilkumskålar, snås, hänklar, glasskålar, Duralex®, metallskålar, plastskålar, melaminskål)
bowl
coupe, jatte, bol
catino, ciotola, catinella
Schüssel, Schale
cuenco, vasija, recipiente, lebrillo
Köksskålar avser kärl (behållare) och bunkar (skålar med plan botten), vilka används för beredning eller förvaring av mat och dryck. Skålarna kan vara av keramik, metall, glas eller plast. Även kärl av trä eller laggat trä (sammanfogade trästavar) användes förr. Det är praktiskt med många skålar i ett kök, vilka helst bör vara staplingsbara.
Till maräng bör man använda rostfri bunke eller av koppar som skall vara väl rengjorda. Detta för fett hindrar inpiskning av luft i äggvitan och plastbunke (liksom träslevar) kan gömma mikroskopiska fettpartiklar. Kopparbunken har en speciell egenskap vid tillagning av maräng. Koppar tillsammans med äggvita ger en kemisk reaktion som förvandlar äggvitan till fluffiga, fasta moln - "mirakelmaräng". I vanliga fall används lite syra (ättika, citronjuice) som hjälpmedel.
Melaminskandal: Hösten 2008 uppdagades i Kina att melamin tillsatts i mjölk, mjölkpulver och andra mjölkprodukter avsett för spädbarn, vilket ledde till ett par dödsfall och tusentals insjuknade barn. Melamin är rikt på kväve och tillsattes för att proteinhalten i mjölkersättningen skulle verka högre än den egentligen var. En liknande skandal upptäcktes i USA 2007 där melamin blandats i djurfoder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04