(Järpar 1. Järpe 2. Kinesisk järpe 3. Kragjärpe, amerikansk järpe)
Latin: Tetrastes, Bonasa 1. Tetrastes bonasia 2. Tetrastes sewerzowi 3. Bonasa umbellos
Grouses 1. Hazel grouse 2. Chinese grouse 3. ruffed grouse
Gélinottes 1. gélinotte des bois 2. gélinotte de severtzov 3. Gélinotte huppée
Francolini 1. francolino di monte 2. francolino della Cina 3. tetraone dal collare
Haselhüne 1. Haselhuhn 2. Schwarzbrust-Haselhuhn 3. Kragenhuhn
Grévols 1. grévol común 2. grévol chino 3. grévol engolado
Järpar kan biologiskt avse tre nu levande arter, dels Järpe och Kinesisk järpe i släkte Tetrastes, dels arten Kraghjärpe i släkte Bonasa (läs mer > Matbiologi fåglar). Förr och ibland även numera inkluderas Tetrastes i släkte Bonasa. Förväxlas ibland med rapphöna. Varje art indelas i ett antal underarter. De är brunspräckliga fåglar alla tämligen lika varandra, med mörkare ovansida och små skillnader mellan hane och hona. Tetrastes runt 3½ decimeter långa, Bonasa 2-2½ centimeter. Liksom fasan är de marklevande och kan på natten flyga upp i ett träd. De är stannfåglar, flyttar inte till varmare platser på vintern. Järpe kallas också köttfärsrätt formad som ett järpbröst (läs mer > Om järpar). Engelskans "grouse" kan avse järpe (hazel grouse) eller orre (black grouse). Läs mer> Orre.
Förekomst:
Kunskapskokboken 2022
Portionsvikt: En fågel är lagom till en portion. Portionsvikt runt 150 gram varav köttvikt cirka 125 gram.
SÅ ANVÄNDS JÄRPE
Nyskjuten eller slaktad järpe skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01