(chilifrukter, släkte = paprika och chilipepparfrukter)
Latin: Capsicum
chili fruits (UK), chilli fruits (US), pepper fruits. Genre = chillies and bell peppers
fruits de piment. Genre = poivrons et piments
frutti di chili. Genere = peperone e peperoncino
Chiliphefferfruchte. Gattung = Paprika und Chilipheffer
pimiento, pimienta, pimento. Género = pimiento morrón y chiles, guindillas, ajís
Chilifrukter (lat. Capsicum) även kallat chilipeppar eller pepparfrukter är biologiskt ett släkte i familj potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker), som omfattar ett 50-tal arter med nästan ett oändligt antal varianter. Alla är ätliga. Buskarna kan bli två meter höga, blommorna är oftast vita. Frukten varierar både till färg och form (läs mer > Chilifruktens färg och form). Större sorter som jalapeno har vanligen hängande frukt, medan den pekar uppåt för små.
Frukten: Fruktköttet är oftast saftigt och fruktigt, men kan också vara lätt torrt. Smaken känner man bäst hos paprika, medan den för kryddstarka chilis domineras av den hetta som frukten ger i mun och svalg (läs mer > Chilifruktens hetta och smak).
Ursprung: Pepparfrukterna har sin hemvist i Mellanamerika och norra Sydamerika där de växer vilt. Spår av odling för 6000 år sedan har hittats i nordöstra Mexiko, men chilifrukter var en del av kosten långt före detta. Inkafolket kände till och använde frukten. Columbus fann chilin i Västindien. Spanjorerna trodde att det var peppar på grund av fruktens hetta, därav namnet pepparfrukt. Den är dock inte släkt med "vanligt" peppar (Piper nigrum). Namnet "chili" från Aztekernas beteckning "chilli". Spanjorerna och portugiserna förde på 1500-talet chilin till Europa och Asien. Omfattande odling sker runtom i världen (se nedan > Produktion).
Sverige: I Sverige benämndes frukten "spanskpeppar" för att vi fick den från Spanien, vilket är namn både på släktet och på den mest odlade arten i släktet. För att inte skapa missförstånd använder Kunskapskokboken "chilifrukter" eller "chilis" som namn på släktet, vilket också förekommer i andra länder.
Ett 10-tal arter odlas kommersiellt varav de fem vanligaste nedan.
De olika arterna har nära släktskap med varandra. Bland annat tror man att Flerårig spanskpeppar är en underart av spanskpeppar och att Havannapepparen uppstått ur den fleråriga.
Scoville: Chilifrukter (utom paprika) är kända för sin brännande känsla i mun och svalg. Graden av hetta mäter man i så kallade scovillegrader. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak.
Hälsa: Hettan från chili har inga eller få fysiska efterverkningar. Vid hög chilikonsumtion kan man dock få en svidande stjärt. Det påtalas ofta att chili är hälsosamt för att de är rika på viktiga karotenoider och C-vitamin. Rikedomen är visserligen sann, men effekten är ringa för att konsumtionsmängden är liten. Större effekt ger till exempel morötter. Hög konsumtion av chili anses minska upptagningen av hemjärn (läs mer > Järn) i grönsaker och spannmål, vilket kan ha betydelse för vegetarianer. Det finns studier som tyder på att chili och andra heta och aromatiska kryddor kan göra det lättare att äta mindre.
Produktion: År 2020 producerades 40 miljoner ton chili inklusive paprika i världen, varav 36 som färskvara och 4 som torkad (= krydda/kryddpulver, läs mer > Chilipulver). Som vanligt är Asien med Kina största producent med en världsmarknadsandel på 66% (Kina 46%). Därnäst Mexiko och Indonesien (8% vardera), Turkiet (7%) och Spanien (4%). Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.
Odla: Sverige är ett U-land vad beträffar chili. I svenska butiker hittar man mest grön och röd chili med begränsad hetta. Den som har högre ambitioner kan lätt odla olika sorter i kruka. Varning: I blomsterhandeln finns den giftiga växten korallbär som kan vara förvillande lik små runda chilifrukter och som tyvärr ofta säljs felaktigt som prydnadschilipeppar.
Pimientooliver (chilifyllda oliver): Röd piemento används som fyllning i oliver och i inläggningar av olika slag. Från början skedde fyllningen för hand, men har numera ersatts av maskiner.
Pimiento cheese är klassikt smörgåspålägg i södra USA. Ursprungsreceptet består av cheddarost, majonnäs, pimiento, salt och peppar som rörs ihop till en slät pasta. Senare upplagor kan innehålla färskost, starka såser med mera. På Filippinerna är en liknande variant populär.
SÅ ANVÄNDS CHILIFRUKTER
Chili är världens mest använda smaksättare. 2/3-delar av världens befolkning använder chili som krydda dagligen. Den används färsk, stekt, grillad, torkad, som sås eller pasta, som smaksättare i salsor, såser, stuvningar, ägg-, kött-, fisk- och skaldjursrätter. Kort sagt, till det mesta.
Ansa: Skaft, kärnor och de vita mellanväggarna i chilin tas lämpligen bort. Skalen kan vara mjuka eller hårda. Är skalet fast kan man förvälla (hastigt koka) och skala frukten för att bli av med det, alternativt rosta eller grilla den. Peta inte med fingrarna i ögonen när du arbetar med chili, då stark sveda annars kan uppstå.
Bearbetad chilifrukt:
Förvaring: Färsk chili förvaras bäst i plastpåse i kylskåp. Hållbar 4 veckor eller mer. Torkad chili håller sig cirka 1 år.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06