Beckasiner

Beckasiner

(beckasiner 1. enkelbeckasin 2. dubbelbeckasin 3. dvärgbeckasin, horsgök)

Latin: Gallinaginae, Gallinago 1. Gallinago gallinago 2. Gallinago media 3. Lymnocryptes minimus

Engelsk översättning snipes 1. common snipe 2. great snipe 3. jack snipe

Fransk översättning bécassines 1. bécassine marais 2. bécassine double 3. bécassine sourde

Italiensk översättning beccaccinos 1. Gallinago gallinago 2. Gallinago media 3. Lymnocryptes minimus

Tysk översättning Beckasinen, Sumpfschnepfen 1. Beckasine 2. Doppelschnepfe 3. Zwergschnepfe

Spansk översättning becasinas 1. agachadiza común 2. agachadiza real 3. agachadiza chica

Beckasiner (Gallinaginae) är biologiskt en underfamilj inom familj snäppor (läs mer > Matfåglar biologi), som omfattar 23 arter i fyra släkten. På jägarspråk kallat "skogsfågel" (läs mer > Om skogsfågel). I Sverige häckar (lever) två från släkte Gallinago (enkel- och dubbelbeckasin) och en från släkte Lymnocryptes (dvärgbeckasin). Beckasiner är små brun-svarta fåglar alla med lång näbb. Förväxlas ofta med morkullor som är snarlika fast större. De lever i sumpartade våtmarker.

  • Enkelbeckasin (Gallinago gallinago) blir 2,5 dm lång och väger cirka 100 gram. Den har mycket lång näbb, är brunspräcklig på ryggen och vit på buken. Lever i norra Europa, Asien och Nordamerika. Flyttar till Afrika på vintern.
  • Dubbelbeckasin (Gallinago media) blir 3 dm lång och väger cirka 200 gram. Fjäderdräkt är spräckligt brun, svart och vit. Lång näbb. Förekommer från Polen österut till Altajbergen. Sällsynt i skandinaviska fjällkedjan. Flyttar till tropiska Afrika.
  • Dvärgbeckasin (Lymnocryptes minimus) blir 2 dm lång och väger cirka 50 gram. Den är tecknad som övriga beckasiner men har kortare näbb. Häckar på stora myrar i Norrland och Småland.

Av de tre beckasinerna är det främst dubbelbeckasin som är stor nog att hamna på matbordet.

  • Köttkvalité: Mörkt kött, tydlig viltsmak.
  • Smak: Tydlig viltsmak. 
  • Alternativ vara: Morkulla, vaktel eller annan skogsfågel.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande. Fråga hos fågelspecialist. Importvara
  • Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.
Jakt: Sällsynt i Sverige, vanligt förekommande i till exempel Storbritannien.


VIKT OCH PORTIONSVIKT

Hel beckasin väger 50-200 gram, varav ätbart cirka 1/3-del. Urtagen 35-100 gram, varav ätbart cirka hälften.



Kunskapskokboken 2022 

Portionsvikt: En beckasin ger cirka 60 gram tillagat kött, lagom till en fin förrätt. Som huvudrätt behövs 2 fåglar.


SÅ ANVÄNDS BECKASIN

Nyskjuten eller slaktad viltfågel skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02