1. uncooked pressed cheese 2. cooked pressed cheese
fromage ā pâte pressée 1. fromage ā pâte pressée non cuite P.P.N.C. 2. fromage ā pâte pressée cuit P.P.C.
1. crudo formaggi pressati 2. formaggio pressato cotto
1. ungekocht gepresste Käse 2. gekocht gekockte gepresste Käse
1. Queso de pasta prensada no cocida 2. Queso de pasta prensada cocida
I Frankrike används begreppet "fromage ā pâte pressée" om hårdost, det vill säga "pressad ostmassa" vilket är ett bättre beskrivande namn eftersom inte alla "hårdostar" är riktigt hårda. Franska "hårdostar" är ofta lite halvmjuka. Fransosen skiljer dessutom på
AOC-ostar: Det finns 14 stycken franska hårdostar som är AOC-klassade (Appellation d´Origine Controlée). Läs mer > Franska AOC-ostar. Se respektive i högerkolumnen.
SÅ ANVÄNDS FRANSKA HÅRDOSTAR
Fasta ostar används som smörgåspålägg, i matlagning, eller som dessertost. Till dessa rekommenderas ofta ett torrt vitt vin gärna från samma trakt som osten. Läs mer > Så används ost.