(groning, groddning 1. grodd 2. skott 3. blomkropp 4. blad, kronblad)
germination 1. sprout, germ 2. shoots 3. bud 4. leaf, petals
germination 1.germe 2. pousse, bourgeon 3. bouton 4. feuille, pétales
germinación 1. germe 2. germoglio 3. bocciolo 4. foglia, petalos
keimung 1. Sprossen 2. Tribe 3. Knospe 4. Blatt, Blütenblatt
germinación 1. germen 2. brote 3. botón, capullo 4. hoja, pétalos
Groddning är odling av groddar. Groddning och odling av skott sker av ärtväxter (ärter, bönor, linser, alfalfa), av korsblommiga växter (rädisa, senap, rättika, solros, krasse), gräsarter (bambu), mållväxter (rödbeta, mangold) och kålväxter (broccoli, mizuna). Vid groddning används bara vatten, för att odla skott behövs jord som fröna planteras i. Skott kan också fås ur örtens rotfrukt dvs ur löken eller rotknölen som antingen sätts i lite vatten eller planteras i jord. Då växer det upp kraftigare skott/stjälkar modell gräslök. Det är enkelt att grodda och odla skott själv (läs mer > Odla groddar). Det finns speciella groddburkar för ändamålet (se dito).
SÅ ANVÄNDS GRODDAR OCH SKOTT
Groddar och skott används som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser m.m. och bör då tillsättas sent i anrättningen för att behålla form, smak och vitaminer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10