(mögelostar 1. vitmögel 2. blåmögel, grönmögel)
mold cheeses 1. soft ripened cheese 2. blue cheese
Mögelost är mjukostar som mognar med hjälp av utvalda vit- (Penicillium candidum) eller blåmögelarter (Penicillium roqueforti). Grönmögel är detsamma som blåmögel. Benämningen blåmögelost (bluecheese), är numera vanligast. Det finns ostar som är både av vit- och blåmögel, liksom med mild eller stark smak. Möglet växer vid låg temperatur och hög luftfuktighet, vilket man ursprungligen upptäckte när man lagrade ost i grottor. Vid mogning bryts proteinet och fettet ner, vilket påverkar ostens konsistens och smak.
Kombinationen av vitmögelost och blåmögelost ger en ost med speciell, krämig, aromatisk smak. Smaken av det vita, yttre möglet med en smak av champinjoner passar utmärkt till den skarpare smaken av blåmöglet (Penicillium roqueforti ). Kända ostar i denna kategori är Bavaria blu, Bresse Bleu, Cambozola.