(bläckfiskar = fyrgälade och tvågälade bläckfiskar t.ex. kalmarer och octopus, åttaarmade bläckfiskar, tioarmade bläckfiskar)
Latin: Cephalopoda, Nautiloidea, Coleoidea
cephalopods, inkfishes (squid) = mollusks such as a squid, octopus, cuttlefish, or nautilus (Nautiloidea)
céphalopodes, poissons a encre (poulpe) = mollusques comme pieuvres, calmars, seichese et les nautiles
Cefalopodi, pesci inchiostro (polpo, calamari) = molluschi come le seppie, calamari, polpo e moscardino
Kopffüßer, Tintenfische = Weichtiere wie Sepien, Kalmare und Kraken
cefalópodos, peces de tinta (pulpo) = moluscos como pulpos, calamares, sepias y nautilos
Bläckfiskar (Cephalopoda) är biologiskt en klass inom djurstam blötdjur (läs mer > Om blötdjur). Det finns cirka 800 nu levande arter spridda i alla hav och ett ännu större antal utdöda. De flesta är varelser med cylindrisk eller äggformad kropp med 8 eller10 långa armar försedda med sugkoppar (läs mer > Bläckfiskars anatomi). De flesta bläckfiskar går att äta, men det finns arter som är dödligt giftiga. Runt Medelhavet och i Ostasien har man lång tradition av att äta bläckfisk. I andra länder är framför allt friterade bläckfiskringar uppskattat som då brukar benämnas med det italienska ordet för bläckfiskar - calamari. Biologiskt delas bläckfiskar in i två underklasser.
Begreppet bläckfisk som övergripande namn på klassen Cephalopoda förekommer i Sverige och Tyskland. I andra länder saknas denna motsvarighet. I stället används klassiska begrepp som squid i England och poulpe, polpo, pulpo eller calamari i Sydeuropa. Dessa begrepp är dock gamla allmängiltiga lite diffusa och överensstämmer inte med den biologiska ordningen vilket kan vara förvirrande. Begreppen återfinns för olika arter som då får tilläggsnamn till exempel "polpo commune" vilket i Italien är namn på octapus vulgaris.
Miljö: Förekomsten av bläckfiskar är stor och är inte utrotningshotade.
Köpa bläckfisk: Sällsynt vara i svenska butiker och på internet. Förekommer ibland som rensad och fryst vara.
SÅ ANVÄNDS BLÄCKFISKAR
De bläckfiskar som vanligen förekommer i matsammanhang är kalmarer och octopus (se respektive). Av bläckfisken äter man armar och den köttiga delen av manteln (läs mer > Bläckfiskars anatomi). Det är ett vitt fast kött som kan ätas rå, kokt, stekt, grillad eller friterad. Kalmarer används mest skivad som bläckfiskringar, medan det oftast är armarna från octopus som används. Dock kan både armar och mantel användas, i bägge fallen och tillagas på samma sätt. Småbitar av köttet kan ätas rå till exempel i en sallad, men då bör köttet först bankas med klubba för att mjukas upp. Läs mer, se avsnitten Kalmarer respektive Octopus. Läs om hur man rensar bläckfisk > Bläckfiskens anatomi. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska bläckfiskrätter: