(sellerikål, pak choi, pak tsoi, pak choy, Shanghai bok choy, Så används pak choi)
Latin: Brassica rapa (ssp. chinensis)
chinese cabbage, bok choy (US), pak choi (UK), pok choi, Shanghai bok choy
chou chinois, chou de napa, chou pak choi, bok choy, Shanghai bok choy
cavolo cinese, bok choy, pak choi, Shanghai bok choy
Chinesischer Senfkohl, Chinesischer Blätterkohl, Pak Choi, Pak Choy, Shanghai bok choy
col china, bok choy, pakchoi, Shanghai bok choy
Sellerikål är mer känd under sitt kinesiska namn pak choi ("vit grönsak"). Det är biologiskt en sortvariant av arten rova och syskon med salladskål och majrova (läs mer > Om kål). Pak choi bildar inte något huvud utan består av en samlad klunga av bladlika stjälkar som upptill breder ut stora gröna blad. Den kan bli upp till halvmetern hög. Ju äldre plantan blir desto mer utbredd blir den. Färgen är vitblek vid roten, ljusgrön längre upp och överst gröna blad. Det finns en variant benämnd Shanghai bok choy ("Shanghai grön") som har vitare stam och mörkgröna skrynkliga blad. Pak choi härstammar från Kina och är särskilt populär i södra Kina, och Sydostasien. Se film, klicka på "Farm channel" under bilden ovan.
Odla: Pak shoi är lättodlad och är härdig, tål milda vintrar. Den introducerade så sent som på 1980-talet i Sverige.
SÅ ANVÄNDS PAK CHOI
Pak choy äts rå som sallad, men kan även förvällas (hastigt kokas) eller wokas. Går även bra att stuva. Passar bra med andra grönsaker till fisk eller kött. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06