(ekskivling, Kina: Xiang Gu, shitake, donko)
Latin: Lentinula edodes
Shiitake mushroom
shiitake, champignon noir
funghi shiitake
Shiitake
shiitake
Shiitake är ett kommersiellt namn i butik för arten ekskivling. Det är en japansk/kinesisk svampart bland skivlingar som odlats i flera hundratals år i Asien. Det är en liten champinjonliknade svamp. Hatten är beigebrun, vanligen med vita prickar. Foten är vit. Odlas idag även flitigt i Sverige bl.a. i Kirunas avlagda gruvgångar. De lever som parasiter och saprofyter (lever på andra) på sågspån och ved, främst av lövträd. Den anses vara en delikatess och i gamla tiders Japan fick endast adel och samurajer äta svampen.
SÅ ANVÄNDS SHIITAKE
Svampen passar bra i såser, soppor, gratänger mm och är lämplig att woka eller fritera. Shiitake har torr konsistens och fungerar därför bra att grilla. Den kan ätas rå, t.ex. i vegetariska rätter. Det finns torkad shiitake och i pulverform med bibehållen smak. I Japan används svampen till vegetarisk dashi (buljong) och ingår i många klassiska rätter. Läs mer > Så tillagas svamp.