(portabello, brun trädgårdschampinjon)
Latin: Agaricus brunnescens
button bushroom, portabello, giant cremini
champignon de Paris, c. de couche
portabella, fungo coltivato
Zuchtpilz
Champiñón de Paris
Portabella (portabello) är ett handelsnamn på en form av arten trädgårdschampinjon, med ursprung från Italien. Som vild benämns den brun trädgårdschampinjon. Stora exemplar kallas i handeln portabella och små för skogschampinjon, vilket formellt är felaktigt eftersom den inte har något med arten skogschampinjon att göra. Svampen odlas flitigt. Den kan förekomma vild i trädgårdar, komposthögar o.d. Det är en utvuxen champinjon 5-12 cm i diameter. Hatten är vitbrun till gråaktigt brun och täckt med bruna trådar, hos äldre av brunaktiga fjäll. Skivorna på hattens undersida är först rödaktiga, sedan svartbruna. Foten är kort och vit med en hinnartad, åtsittande ring.
SÅ ANVÄNDS PORTABELLA
Portabella är en god matsvamp. Köttet är fast och torrt och förlorar inte mycket vätska vid tillagning. Portabella används som vanlig svamp, i såser, pastarätter, kan fyllas med stuvning, etc. Utmärkt som grillad i tjocka skivor. Den äts inte rå. Fungerar bra som ersättare till kött i vegetariska rätter. Läs mer > Så tillagas svamp.