Syltsocker, gelésocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Syltsocker, gelésocker

(syltsocker, gelésocker, saftsocker)

Engelsk översättning jam sugar

Fransk översättning sucre spécial confiture, sucre spécial gelée

Italiensk översättning zucchero gelificante

Tysk översättning Gelierzucker

Spansk översättning azúcar especial mermeladas

Sylt- och gelésocker är specialsocker som gör att det går fort och enkelt att koka sylt och marmelad, respektive gelé. Alternativt kan Certo och Melatin (se respektive) användas för stabilitet och lång hållbarhet (läs mer > Om konservering, konservera). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SYLTSOCKER

  • Vanligt syltsocker innehåller förtjockningsmedlet pektin och konserveringsmedlet kaliumsorbat och används till att koka sylt och marmelad. Pektin är ett gelébildande ämne som finns naturligt i frukt och bär, särskilt rikligt i citrusfrukter som citron och grapefrukt (läs mer > Pektin). Pektinrik frukt kan kokas utan pektintillsats, men tar längre tid att stelna. Både färska och frysta bär kan användas. Syltsocker är inte lämpligt att använda till gelé. I brist på gelésocker rekommenderas att tillaga gelé på tradionellt sätt (läs mer > Om gelé).

     

     Dosering

    Bär, frukt

    Syltsocker

    Vatten

    Koktid

     Sylt & marmelad 

    1 kg

     1 kg

    0

    3-5 min

     Lättsockrad dito

    2 kg

    1 kg

    0

    3-5 min

     Citrusmarmelad

    1 kg

    1 kg

    4 dl

      15 min

    Källa: Dansukker

    Kommentar: Användande av syltsocker till sylt enligt producentens anvisning ovan ger extra hög socker­andel (50%) jämfört med standardrecept med vanligt socker (33%+), som alltså motsvarar "lättsockrad" enligt tabellen ovan. Den högre andelen socker ger extra lång hållbarhet (1 år+). "Lättsockrad" ger en hållbarhet av 6-9 månader enligt leverantören, vilket brukar räcka i vanliga fall. Blir resultatet för tunt eller för tjockt kan detta rättas till genom att koka om sylten eller marmeladen med extra pektin respektive extra vatten. Läs mer > Om sylt; > Om marmelad.

  • Ekologiskt syltsocker innehåller naturligt pektin och inga konserveringsmedel. Lämpar sig inte till lättsockrad sylt. Resultatet kan ge ett lösare resultat än med vanligt syltsocker. Var noga med att använda felfria bär, att skumma noga och använda varma, väl rengjorda burkar.

    Dosering: 1 liter bär blandas med 500 gram socker (ett paket).

  • Syltsocker 1+3 (1 kg frukt/bär, 330g socker, dvs. 1 paket) används till sylt och marmelad med mindre mängd socker. Innehåller pektin från citron och konserveringstillsatsen kaliumsorbat (E202, se dito), som finns naturligt i rönnbär. Används som vanligt syltsocker.

    Dosering: 1 paket syltsocker (330 g) till 1 kilo bär.


GELÉSOCKER (Multi)

Gelésocker används (inte helt oväntat) till gelékokning, men också till mousser, pannacotta och puddingar. Det innehåller inte pektin utan i stället förtjockningsmedlet karragenan ( E407, se dito) och fruktkärnmjöl. Kan användas till många geleade desserter i stället för gelatin. Gelésockret ger en bra konsistens ihop med både vatten, fruktjuicer och mjölkprodukter.

  • Dosering gelé: 4 dl gelésocker till cirka 4 dl bär och fruktsaft.
  • Koktid: ½-1 minut.

Vegegel (varumärke Dr. Oetker, bild överst t.v.) är ett vegetariskt bindemedel innehållande karragenan, alltså en motsvarighet till gelésocker från Dansukker. Varje förpackning innehåller 4 påsar. 1 påse vegegel motsvarar 2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver. Läs mer > Gelatin.


SAFTSOCKER

Förutom socker innehåller Dansukkers saftsocker naturligt pektinasenzym som frigör bärens och frukternas egna pektin, vilket gör att man får ut mera koncentrerad saft och motverkar att saften gelear sig i flaskan. Saftsocker passar utmärkt till både färska och frysta bär.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05

Läs mer

Om gelé

Om sylt

Om marmelad

E202 Kaliumsorbat

E407 Karragenan ?

Certo®

Melatin®

Om konservering

Konsistensgivare

Konserveringsmedel

Recept med Syltsocker, gelésocker

Det finns 20 recept med Syltsocker, gelésocker