Pariserbullar, släta bullar med vaniljkräm

Foto: Kryddburken ¤

Pariserbullar, släta bullar med vaniljkräm

Lägg till ingredienser

Antal små bullar: 48

Smör el. margarin

125.0 

gram

Mjölk

3.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl Special

9.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Muffinsformar (papper)

48.0 

styck

 

Tillval:

 

Kardemumma grovmald

0.5 

tsk

 

Fyllning:

 

Vaniljkräm färdig

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Smör smält

75.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 334

Kcal / portion: 99

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4768 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 30 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 125.0 gram 19%

Mjölk 3.0 dl 4%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Strösocker 1.0 dl 8%

Vetemjöl Special 9.0 dl 40%

Salt 0.5 tsk 0%

Muffinsformar (papper) 48.0 styck Äts ej

 

Tillval:

Kardemumma grovmald 0.5 tsk 0%

 

Fyllning:

Vaniljkräm färdig 2.0 dl 9%

 

Garnering:

Smör smält 75.0 gram 11%

Strösocker 1.0 dl 8%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )

  1. Deg: Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (~37°C).
  2. Smula jäst i en bunke. Tillsätt mjölksmöret och rör om så att jästen löses upp.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma om sådan önskas och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakning. Arbeta degen till en smidig jämn deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt stå och jäsa täckt med duk till dubbel storlek i 30-45 minuter. Helst på varm plats (25-25°C), till exempel i kall ugn med lampan påslagen.
  4. Vaniljkräm: Använd färdig köpekräm, eller tillaga själv. Se recept via länk nedan.
  5. Förvärm ugnen på 225°C.
  6. Forma: Lägg degen på mjölat bakbord. Dela stor deg (48 bullar) i två delar. Kavla ut en del i taget till en platta 24x36 centimeter. Skär ut fyrkanter 6x6 centimeter med degsporre eller vass kniv.
  7. Fyllning: Lägg en klick kräm på varje ruta. Vik upp kanterna och nyp ihop så att det sluter tätt om krämen. Lägg bullarna med skarven nedåt i pappersformar på en ugnsplåt (12 st/plåt). Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler eller handduk.
  9. Garnering: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.

Kockens kommentar

Pariserbulle är en variant av släta söta bullar (läs mer > Om vetebullar). Varför det heter pariserbullar känner vi  inte till, förmodligen för att det låter exklusivt. Andra liknande bullar se recept > Solbullar.

Alternativ

Solbullar

Vaniljbullar, enkla falska wienerbröd

Släta russinbullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Pariserbullar, släta bullar med vaniljkräm