Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka

Foto: Film: Zahra Couisina, Lebkuchen

Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka

Lägg till ingredienser

Antal stora kakor: 12

Smör smält

80.0 

gram

Honung flytande

0.8 

dl

Svart sirap, melasssirap

0.8 

dl

el. mörk sirap

 

 

Citron

1.0 

styck

Farinsocker

1.2 

dl

Ägg

1.0 

styck

 

Ingefära mald

1.0 

tsk

Anis mald

1.0 

krm

Kanel mald

1.0 

tsk

Muskot mald

0.5 

tsk

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Kryddnejlika mald

 

 

Sötmandel mald

 

 

Bakpulver

1.0 

tsk

Vetemjöl Special

200.0 

gram

eller

3.3 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pepparkakor >

 

 

Mandelkvarn >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Om oblat >

 

 

Om klickkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 349

Kcal / portion: 214

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2563 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 58%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör smält 80.0 gram 23%

Honung flytande 0.8 dl 14%

Svart sirap, melasssirap 0.8 dl 16%

el. mörk sirap %

Citron 1.0 styck 2%

Farinsocker 1.2 dl 14%

Ägg 1.0 styck 2%

 

Ingefära mald 1.0 tsk 1%

Anis mald 1.0 krm 0%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Muskot mald 0.5 tsk 0%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Kryddnejlika mald 0%

Sötmandel mald 0%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Vetemjöl Special 200.0 gram 27%

eller 3.3 dl Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om pepparkakor > Äts ej

Mandelkvarn > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Om oblat > Äts ej

Om klickkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 4 tim )

Se film, klicka på "Zahra" under bilden ovan.

  1. Riv gult skal av citron. Pressa ut juicen. Gärna också lite apelsinskal om sådan finns tillgänglig. Mal mandel i kvarn. Smält smör.
  2. Deg: Blanda i en skål smör, honung, sirap citronjuice och skal, kryddor, mandel och bakpulver.
  3. Tillsätt mjöl lite i taget och rör om till en kladdig tjock brun smet. Plasta över och låt stå i kylskåp i 2 timmar.
  4. Förvärm ugnen på 170°C.
  5. Forma: Tag en rågad matsked smet för stora kakor (eller en tesked för små). Forma till bollar. Lägg över glest på ugnsplåt med bakplåtspapper (12 stora/plåt).
  6. Grädda mitt i ugn till fin brun färg, cirka 15 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Ta ut och låt kallna helt, helst på galler eller på handduk.
  7. Kakorna kan ätas som de är, glaseras med kristyr (sockerglasyr) eller smält choklad (se recept via länk nedan). I Tyskland är det vanligt, särskilt till jul, att baka kakorna på oblatblad (som äts upp).

Kockens kommentar

Svart sirap görs på melass, en biprodukt vid utvinning av socker (läs mer, klicka på ingrediensen). Sådan sirap är svår att få tag på och mörk sirap är därvid ett alternativ.

Lebkuchen är klassisk tysk julkaka och förebild till skånsk pepparkaka. Det finns många varianter Lebkuchen med varierande ingredienser och i olika former. Karakteristisk är smaksättningen och helst skall kakorna vara mjuksega (läs mer > Om pepparkakor). En annan klassisk tysk julkaka är pepparnötter (Pfefferkuchen). 

Alternativ

Kristyr, sockerglasyr

Chokladglasyr

Skånska pepparkakor

Pepparnötter

Fler recept inom Pepparkakor

Liknande recept som Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka