Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver

Foto: Svenska Recept, sockerkaka

Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Ägg

5.0 

styck

Strösocker

0.7 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Potatismjöl

0.8 

dl

Citronjuice

1.0 

msk

Bittermandel

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 85

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1023 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 34 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 5.0 styck 31%

Strösocker 0.7 dl 26%

Vetemjöl 1.0 dl 21%

Potatismjöl 0.8 dl 20%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Bittermandel 4.0 styck 3%

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok, årgång 1933. Recept 1832. Se kommentar.

  1. Äggen vispas kraftigt med sockret 1/2-3/4 timme.
  2. Härefter tillsättas det siktade mjölet, citronsaften och de skållade och rivna bittermandlarna.
  3. Smeten slås i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.


Kockskolans alternativa förslag
:

  1. Skålla och riv mandel. Skilj äggvita från gula. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smet: Vispa äggvita, socker och citronjuice till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd sedan ner äggulor och siktat mjöl till jämn smet (läs mer > Så vänder man ner).
  3. Gräddas i ugn cirka 40 minuter. Testa med sticka som skall vara torr (utan smet).

Kockens kommentar

Den förre ägaren av denna kokbok (som vi köpt på antikvariat) har noterat i kanten "ej bra". Problemet med sockerkaka utan bakpulver är att vispa upp hela ägg ordentligt med luft, därav den långa vispnings­tiden i originalrecept. Ett bättre alternativ är att på fransk-engelskt vis vispa upp äggvitan till fast skum som i recept Sponge cake, Gâteau éponge (se dito) vilket ger en kaka med luftig och elastisk deg. Läs mer > Så bakas sockerkaka.

Sockerkakan på bilden ovan är en annan klassisk sockerkaka som innehåller mandelmassa och konjaks­marinerad saffran. Se detta recept, klicka Svenska Recept under bilden.

Alternativ

Vanlig sockerkakstårta

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver