Verdure sott´olio di oliva - marinerade medelhavs­grönsaker under olivolja

Foto: Patrik, Smaka & Se ¤

Verdure sott´olio di oliva - marinerade medelhavs­grönsaker under olivolja

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Zucchini

2.0 

styck

Aubergine

1.0 

styck

Rödlök

2.0 

styck

Paprika gul

1.0 

styck

Paprika röd

1.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Rosmarin

1.0 

kvist

Chiliflingor

1.0 

krm

Svartpeppar nymald

 

 

Havssalt

 

 

Olivolja

1.0 

liter

Matolja som äts

0.5 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 48

Kcal / portion: 125

GBR (GI) / port: 1

Recept: 749 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 258 gram)

Ingredienser

Visa:

Zucchini 2.0 styck 14%

Aubergine 1.0 styck 10%

Rödlök 2.0 styck 17%

Paprika gul 1.0 styck 4%

Paprika röd 1.0 styck 5%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Rosmarin 1.0 kvist 0%

Chiliflingor 1.0 krm 0%

Svartpeppar nymald 0%

Havssalt 0%

Olivolja 1.0 liter Äts ej

Matolja som äts 0.5 dl 41%

Tillagning (30 min )

Verdure sotto olio di oliva (grönsaker i olivolja) är ett klassiskt sätt i Italien att bevara grönsaker. Vanligtvis enskild färsk ansad vara enligt tillgång och eget önskemål, men också blandat och/eller stekt vilket ger extra smak. Det går åt mycket olja, men överskottet kan återanvändas.

  1. Tvätta grönsakerna.
  2. Skär zucchini (squash) och aubergine i 5 mm tjock skivor.
  3. Skala lök och paprikor. Skär i klyftor.
  4. Varva grönsakerna med havssalt och låt dem ligga att marinera cirka 15 minuter. Skölj av saltet och låt rinna av.
  5. Stek: Ringla lite olivolja över och grilla eller stek dem hastigt på bägge sidor.
  6. Skala och krossa vitlök. Varva grönsakerna med vitlök, rosmarin, chili och svartpeppar. Täck med god olivolja. Låt stå minst ett dygn innan konsumtion.
  7. Håller sig många veckor förutsatt att oljan hela tiden täcker grönsakerna. Överbliven olja kan återanvändas. 
  8. Servera som antipasto med torkad skinka eller till grillad fisk eller kött.

Kockens kommentar

Vad kan passa bättre än ett recept på en av Italiens mest användbara anrättningar, verdure sott´olio di oliva. Utmärkt som antipasto, garnityr till både förrätter och varmrätter och självklart också användbart i sallader och på bufféer. Det behövs en del olivolja till detta recept men kom ihåg att den går att använda till annat när grönsakerna är uppätna. Konserveringsmetoden med olivolja bygger annars på att luften trängs undan och bekterietillväxten minskar. Lycka till med grönsaksinläggningen, den är god!

Fler recept inom Grillat grönt

Liknande recept som Verdure sott´olio di oliva - marinerade medelhavs­grönsaker under olivolja