Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn

Foto: Film: Kvalifood, lamb saddle

Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammsadel kort

1.0 

styck

Rosmarin

6.0 

kvistar

Timjan

4.0 

kvistar

Vitlök

2.0 

klyftor

Salt och peppar

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammsadel >

 

 

Så grillas kött >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så knapersteks svål >

 

 

Så binds en stek >

 

 

Om kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 544

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2175 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 21%

Fett: 19%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 211 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammsadel kort 1.0 styck 100%

Rosmarin 6.0 kvistar Äts ej

Timjan 4.0 kvistar Äts ej

Vitlök 2.0 klyftor Äts ej

Salt och peppar 0%

Matolja till stekning 2.0 msk Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas lammsadel > Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Så knapersteks svål > Äts ej

Så binds en stek > Äts ej

Om kött > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Kvalifood" under bilden.

  1. Förbered: Rumstemperara (helst) köttet till 15-18°C. Förbered tillbehör enligt eget önskemål. Värm ugnen till 175-190°C eller grillen i god tid. 
  2. Kappa (skinn): Snitta kappan med vass kniv i rutor. Kappan kan knaper­stekas vilket är härligt fett och gott (läs mer > Så knapersteks svål). Sker bäst i fuktig värme. Sätt in en skål med vatten eller spraya med blomspruta några gånger.
  3. Sadeln (se filmen): Lägg sadeln med skinnsidan ner. Skär ett snitt på båda sidor längs ryggraden ner till revbenen. Såga av revbenen  med köttsåg eller bågfil, men skär inte av kappan. Detta för att det skall vara lättare att skära upp köttet när stekt. Torka bort benflis. Hoppa över sågandet i brist på lämplig såg. Då skär man ut filéerna utan revben. Eller be slaktaren göra jobbet. 
  4. Smaksättning: Salta köttet runt om, särskilt i fettkappans skåror. Lägg kvistar av rosmarin, timjan och skivad vitlök i skårorna intill ryggbenet. Peppra. Bind ihop köttet. Stick in en termometer.
  5. Grilla (se filmen, läs mer > Så grillas kött): Grilla på indirekt värme, se till att värmen inte blir för hög. Avsluta gärna över direkt värme med skinnsidan ner för knaprigare skinn, men akta så att fettdropp inte börjar brinna.

    Eller ugnslaga: Sätt i ugn cirka 1 timme. Cirka 30 minuter till om kylskåpskallt kött. Vänd steken efter halva tiden. 

    Kärntemperatur 55-60°C, eller enligt eget önskemål (se kommentar). Ös gärna köttet med steksky eller varmt vatten några gånger. Ta ut och låt vila åtminstone en kvarts timme utan att täcka över.
  6. Uppskärning: Skär ut filéerna så nära benet som möjligt och skiva köttet. Servera.

Kockens kommentar

Ett elegantare alternativ är att skära ut hel sadel med (extra lång) kappa. Är dock ganska svårt, men kan beställas hos köttspecialist (se recept via länk nedan > Urbenad lammsadel). Att tillaga med ben tillvaratar allt kött och ger lite extra smak, men blir inte lika elegant uppskuren.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. I Sverige betecknar "rött" och "rosa" kötts stekgrad, även när köttet har annan färg. Läs mer > Om innertemperaturer. "Rött kött" = nöt-/kalv-, får/-lamm- och viltkött. "Vitt kött" = fågel och fisk. Läs mer > Om kött.

Lammsadel (lammrygg) består av ytter- och innerfiléer samt ben, med eller utan fettkappa (skinn). Styckas lång eller kort. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fetthalt
: Sadel med fettkappa ger fetthalt runt 20%. Utan kappa är köttet magert, 2-3% fett. Behåll kappan på vid tillagning även när den inte äts, vilket ger extra smak och skyddar köttet mot uttorkning. 

Alternativ

Urbenad fylld lammsadel till fest

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn