Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept

Foto: Matgeek, munkar ¤

Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal donuts: 16

Standardmjölk (röd)

3.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Vetemjöl Special

11.0 

dl

el. vetemjöl

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

1.5 

dl

Vattenreduktion

-1.7 

dl

 

Glasyr:

 

Mjölk

0.5 

dl

Florsocker

5.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Sockerkulör

 

 

Strössel

 

 

Choklad

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Om frityrkransar >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Om fettupptag >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 418

Kcal / portion: 407

GBR (GI) / port: 14

Recept: 6513 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 97 gram)

Ingredienser

Visa:

Standardmjölk (röd) 3.0 dl 3%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 0%

Strösocker 1.0 dl 6%

Ägg 1.0 styck 1%

Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%

Salt 1.0 tsk 0%

Vetemjöl Special 11.0 dl 36%

el. vetemjöl 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.5 dl 18%

Vattenreduktion -1.7 dl -0%

 

Glasyr:

Mjölk 0.5 dl 0%

Florsocker 5.0 dl 19%

 

Tillvalsalternativ:

Sockerkulör 0%

Strössel 0%

Choklad 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Om frityrkransar > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.

  1. Deg: Lös jästen med fingervarm mjölk i en bunke eller degblandare (se kommentar). Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl till en slät, seg deg (6-10 minuter i degblandare med krok). Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till knappt 1 centimeters tjocklek på mjölat bakbord. Tryck ut runda ringar med utstickare eller ett vattenglas. Ta ut hål i mitten med utstickare eller ett snapsglas. Lägg över på mjölad bricka eller bakplåtspapper. Rulla "hålen" till bollar. Täck över med plast eller handduk. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  3. Sockerglasyr: Blanda mjölk och florsocker i en kastrull. Värm på försiktigt tills den blir lätt krämig. Glasyren kan färgas med sockerkulörer. Ta av från värmen.
  4. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera i omgångar. Cirka 1 minut på var sida till gyllenbrun färg. Avsluta med att fritera "hålen". Rulla dem direkt i socker eller glasera dem.
  6. Glasering: Låt bullarna svalna något. Doppa dem i glasyren. Garnera med strössel om så önskas. Man kan också garnera med smält eller riven choklad.
  7. Munkar bör ätas nybakade.

Kockens kommentar

Utan hål i mitten blir det Berlinermunkar (se dito recept). En fin chokladvariant att doppa munkarna i är ganache som består av 1 viktdel mörk choklad och 2 delar grädde (se recept via länk nedan). Läs mer > Om munkar, churros o.d. Där finns också andra filmer, till exempel doughnuts tillagade i ugn.

Jäst: Torrjäst blandas ut i mjölet. I filmen blandas färsk jäst med kall mjölk, vilket gör att degen inte reser sig så mycket. Bakverket blir då inte lika fluffig och får inte den klassiska ljusare mittringen som uppstår tack vare att munken flyter högre upp vid friteringen (bild ovan till höger). Tänk på att het olja är bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.

Näring: Fettupptag och vattenreduktion har införts för att få korrekta vikt- och näringsvärden. Drygt 60% av vattnet i mjölken dunstar bort vid fritering, 10 cl/munk (läs mer > Om vattenförändring). Fettupptaget av frityrolja i munkarna är betydande, 10 cl/munk (läs mer > Om fettupptag).

Alternativ

Gammeldags munkar

Berlinermunkar

Ganache chokladkräm

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept