Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås

Foto: Cuisine d´ici et de la-bas

Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Smålök

24.0 

styck

Matolja

1.5 

msk

Smör

20.0 

gram

Mörk buljong/fond

1.0 

dl

el. vin, el. vatten

 

 

Persiljekvistar

4.0 

styck

Lagerblad

0.5 

blad

Timjan torkad

1.0 

krm

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kryddbukett, kryddpåse >

 

 

Så steks grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 67

Kcal / portion: 190

GBR (GI) / port: 7

Recept: 759 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 281 gram)

Ingredienser

Visa:

Smålök 24.0 styck 56%

Matolja 1.5 msk 24%

Smör 20.0 gram 19%

Mörk buljong/fond 1.0 dl 1%

el. vin, el. vatten %

Persiljekvistar 4.0 styck 1%

Lagerblad 0.5 blad 0%

Timjan torkad 1.0 krm 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om kryddbukett, kryddpåse > Äts ej

Så steks grönsaker > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skala löken. Lägg gärna kryddorna i kryddpåse. Läs mer > Om kryddbukett, kryddpåse.
  2. Stek: Värm upp olja och smör i stekpanna eller stekkastrull. När smöret börjar fräsa lägg i löken. Stek över måttlig värme i cirka 10 minuter utan att svartbränna. Rulla runt dem så att de får fin brun färg runt om. Akta så att inte skalet skadas.
  3. Koka: Häll på buljong eller annan vätska. Lägg i kryddpåsen, salta och peppra. Lägg på lock och låt sjuda sakta på svag värme i 40-50 minuter tills vätskan försvunnit. Akta så att löken inte bränns vid. Löken skall vara genommjuk, men samtidigt behålla sin form.
2205

Kockens kommentar

Passar som tillbehör till mat, särskilt till stekt kött, eller i grytor där bruna färger gör sig bättre än bleka, till exempel i Boeuf bourguignon, coq au vin och bruna frikasséer. Som tillbehör gärna rullade i mjukt smör och garnerad med hackad persilja (fr. Petits oignons persillés), eller tillsammans med andra grönsaker som stekta champinjoner,  glaserade rotfrukter, kronärts­kocks­bottnar eller stekt potatis (fr. Petits oignons en garniture). En variant på detta recept är recept > Smålök glacé som tillagas i ugn. Se dito recept via länk nedan.

Alternativ

Smålök glacé

Bräserad glaserad smålök

Karamelliserad skivad lök

Ångbåtslök

Pepparlök

Ugnsbakad hel lök

Fler recept inom Stekt, wokad grönt

Liknande recept som Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås