Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt

Foto: Arla ¤

Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Torkad frukt

250.0 

gram

Vatten

8.0 

dl

Strösocker

0.8 

dl

Potatismjöl

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Mjölk

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om fruktkräm, kompott >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 301

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1206 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 315 gram)

Ingredienser

Visa:

Torkad frukt 250.0 gram 61%

Vatten 8.0 dl 0%

Strösocker 0.8 dl 24%

Potatismjöl 1.5 msk 5%

 

Tillbehör:

Mjölk 2.0 dl 10%

 

Kockskolan:

Om fruktkräm, kompott > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (30 min )

  1. Rör ihop potatismjöl med lite av vattnet.
  2. Lägg frukten i en kastrull. Tillsätt resterande vatten och låt koka cirka 10 minuter på svag värme.
  3. Tillsätt socker och låt koka ytterligare 5 minuter.
  4. Dra kastrullen från värmen. Rör ner redningen. Ställ tillbaka på värmen och låt koka upp.
  5. Häll upp krämen i en skål. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk till.

Kockens kommentar

Fruktkräm och kompott var förr vanligt under vintermånaderna i Skandinavien då färsk frukt var en bristvara. I stället använde man torkad frukt som kokades upp med stärkelsemjöl. Skillnaden mellan fruktkräm och dito kompott är att kräm är slät medan kompott innehåller hela eller bitar av frukt. Läs mer > Om fruktkräm, kompott.

Alternativ

Rabarberkompott

Krusbärskompott

Körsbärskompott

Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott

Liknande recept som Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt