Challah, vitt judiskt sabbatsbröd

Foto: Film: Pioner och bröd, challah

Challah, vitt judiskt sabbatsbröd

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Vetemjöl

18.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

el. torrjäst

12.0 

gram

Vatten ljummet

5.5 

dl

Honung

1.0 

dl

Olivolja

4.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Salt

0.5 

msk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

msk

Olivolja

1.0 

msk

Vallmofrön

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så flätas vetedeg >

 

 

Om challah >

 

 

Om vitt matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 2643

GBR (GI) / port: 229

Recept: 5287 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 823 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 18.0 dl 72%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 1%

el. torrjäst 12.0 gram Äts ej

Vatten ljummet 5.5 dl 0%

Honung 1.0 dl 9%

Olivolja 4.0 msk 9%

Ägg 3.0 styck 4%

Salt 0.5 msk 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Strösocker 1.0 msk 1%

Olivolja 1.0 msk 2%

Vallmofrön 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så flätas vetedeg > Äts ej

Om challah > Äts ej

Om vitt matbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Pioner och bröd" under bilden.

  1. Färsk jäst löses upp i lite ljummet vatten.
  2. Deg: Häll 1/4-del av mjölet i degblandare eller bunke. Tillsätt jäst, vatten, ägg, olja och honung under omblandning till kladdig smet. Tillsätt mer mjöl i omgångar och salt till en mjuk lös deg. Täck med duk och låt jäsa i 60 minuter.
  3. Riv: Häll ut degen på mjölat bord. Dela i två bitar (= antal bröd). Riv (knåda) degen väl (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  4. Forma: Dela varje bröddeg i fyra bitar och rulla dem till långa korvar cirka 1½ centimeter tjocka. Forma 4-fläta av korvarna (läs mer > Så flätas vetedeg). Täck med duk och låt jäsa i 30-60 minuter.
  5. Förvärm ugnen på 190°C, för att bli riktigt varm.
  6. Garnering: Vispa ihop ägg, strösocker och lite olivolja. Pensla de färdigjästa bröden med blandningen och strö sedan över vallmofrön.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 min. Låt svalna på ett galler. Brödet bör ätas färskt.

Kockens kommentar

Challah är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd. Det är ett vitt luftigt vetebröd liknande svensk långfranska, men med tillsats av ägg och socker eller honung, samt garnerad med vallmo. Den är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant. Läs mer > Om challah.

Alternativ

Bergis, barkis

Franskbröd, långfranska

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Challah, vitt judiskt sabbatsbröd