Beurre citron, smörsås med citron

Foto: Film: Paysan Breton, beurre citron

Beurre citron, smörsås med citron

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Kycklingbuljong hemlagad

1.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Citron juicen av

2.0 

styck

Smör kallt

250.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 423

Kcal / portion: 465

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1859 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 47%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 110 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingbuljong hemlagad 1.0 dl 0%

el. vatten + konc. fond 0%

Citron juicen av 2.0 styck 2%

Smör kallt 250.0 gram 98%

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Paysan Breton" under bilden.

  1. Skär smöret i bitar. Pressa citron.
  2. Reducera: Värm upp fond och citronjuice i kastrull och låt det koka ett par-tre minuter.
  3. Montera: Vispa ner smör klickvis. När smöret inkorporerats väl i vätskan tillsätts nästa smörbit och så vidare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Passar främst till fisk och grönsaker.

Kockens kommentar

Detta är en variant av Beurre blanc. Såsen passar väl till stekt eller kokt fisk, sparris och andra primörer, blomkål och broccoli. Med äggulor blir det samma sak som hollandaise (se recept > Beurre citroné), Läs mer > Om smörsåser.

Alternativ

Beurre blanc

Beurre au citroné

Fler recept inom Smörsåser ¤

Liknande recept som Beurre citron, smörsås med citron