Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 139
Kcal / portion: 436
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 600.0 gram 9%
Escabeschemarinad
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Ingefära 1.0 cm 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Koriander färsk 0.5 kruka 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%
Curry ¤ 1.0 msk 1%
Korianderfrön hel 1.0 msk 0%
Olivolja 0.5 dl 22%
Vatten 6.0 msk 0%
Örtsallad
Tomater 1.0 styck 1%
Rödlök 1.0 styck 4%
Olivolja 1.0 msk 6%
Aioli
Vitlök torkad 5.0 klyftor 2%
Olivolja 1.0 dl 43%
Äggula 1.0 styck 3%
Vatten 1.0 msk 0%
Dijonsenap ¤ 0.5 msk 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%
Skapat av: Lutfiskens vänner
Kock: Jonas Dahlbom
Tillagning (30 min )
- Skär lutfisk i 5 mm tjocka skivor. Lägg på bleck (djup plåt). Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.
- Marinad: Hacka schalottenlök, ingefära, vitlök och koriander till marinaden grovt. Pressa citron. Fräs allt med kryddor och vinäger i olivolja. Häll i vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm.
- Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.
- Örtsallad: Skiva tomat och lök så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örter. Smaka av med salt och peppar.
- Aioli: Skala vitlök. Stek klyftorna sakta i olivolja tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggula, vatten och senap. Slå i vitlöksoljan lite i taget, under ständig vispning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Servera: Fördela lutfisken på tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.
Kockens kommentar
Blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta, körvel och koriander är ett måste i örtsalladen.Fler recept inom Lutfisk
Liknande recept som Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nils Molinder
-
Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Jonas Dahlbom
-
Pelles heta lutfisk
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pelle Johansson
-
Brandade à la Suedoise - provensalsk fiskröra
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko