Formkaka kallas deg som gräddats i form avsedda att fyllas med något smaskigt innehåll, liksom sådan deg med fyllning gräddad i form. Mandelformar är vanligast och kallas mandelmusslor bakad i musselliknande form. Färdiga mandelformar finns att köpa i butik (läs mer > Färdiga mandelformar). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


FORMKAKEFORMAR

Deghöljet bakas av vetemjöl, eller vetemjöl blandat med mald mandel, grahamsmjöl, havreflingor eller riven kokos. Vetemjöl behövs i alla varianter för att skalet inte skall falla sönder. Enbart vetemjöl blandat med kallt smör eller margarin ger hållfastaste och tunnaste skal. Till övriga används mjukt (rumsvarmt) smör för att ingredienserna måste blandas väl. Ägg kan ingå som extra bindningsmedel, men kräver då mer mjöl. Därutöver ingår strösocker eller florsocker, varav den senare ger mer lättarbetad deg, löser sig bättre. Strösocker ger grövre struktur och anses smaka bäst. Degen trycks ut i formarna med fingrarna. Tillse att degen inte är för tunn i formkanten.

Fyllning efter behag. Gärna färsk frukt och bär, vaniljkräm eller vispad grädde liksom mandelmassa. 

Mörmått: Formarna som brödet bakas i är som regel av metall i olika format, så kallade mörmått (billiga att köpa). Det finns andra bakformar till exempel tartelettform (läs mer > Formkaksformar). Tartelett (fr. liten tårta) klassas dock som bakelse (läs mer > Om bakelser).  
  • Vetemjölsformar tillreds av vetemjöl, kallt smör eller margarin och socker. Används särskilt till hjärtformar för att formen kräver en hållfastare deg. Stärkelsemjöl kan ingå som extra bindemedel. Formhjärtan (vaniljhjärtan) fylls med vaniljkräm och två skal brukar sättas ihop. Se dito recept. 
  • Mandelformar (mandelmusslor) tillreds av mald mandel, vetemjöl, socker och mjukt smör eller margarin. Traditionellt ingår också bittermandel och ägg som extra bindemedel. Se dito recept.
  • Grahamsformar tillreds av grahamsmjöl, (farin-)socker vetemjöl och mjukt smör eller margarin. Ägg kan ingå som extra bindemedel. Se dito recept. 
  • Havreformar tillreds av havregryn, vetemjöl, socker och mjukt smör eller margarin. Ägg kan ingå som extra bindemedel. Se dito recept. 
  • Kokosformar (kokosmusslor) tillreds av riven kokos, vetemjöl, socker och mjukt smör eller margarin. Ägg kan ingå som extra bindemedel. Se dito recept.

Gräddning: Formkakor gräddas 10-12 minuter i ugn 175-200°C. För att botten av kakan skall bli genomgräddade ställer man formarna på ugnsgaller i nedre delen av ugnen. Alternativt på plåt som först ställs på ugnsbotten några minuter så att den kalla plåten blir het, som sedan lyfts upp på första valsen. Botten på kakan skall vara torr och fått ljusbrun färg.

Avsvalning: Kakorna avsvalnas innan de lossas från sin form vilket kan vara lite knepigt. Metallformarna måste därför vara väl smorda, särskilt om plåten är veckad. Att strö lite mjöl på smöret gör att de lossar lättare. Vänd kakan och knacka lätt med en gaffel på plåthöljet eller stöt formen lätt på plan skiva. Baka gärna för många formar eftersom några ofta går sönder och överskott kan sparas.


KLASSISKA FORMKAKOR

  • Vanilhjärtan är vetemjölsformar fyllda med vaniljkräm formade till hjärtan. Bäst är om man har speciell form för ändamålet (läs mer > Vaniljhjärtsformar). Klassiskt bakverk förr. Se dito recept.
  • Mazarin är en formkaka (bakelse) med mandelmassefyllning med okänt ursprung. Är en kaka av 1600- och 1700-talsmodell, det vill säga gjord som en liten paté. Garneras med sockerglasyr. Se dito recept.
  • Katalaner är en variant av mazarin som innehåller hallonsylt. Om kakformen i botten fylls med lite vaniljkräm och mandelmassesmet ovanpå kallas de Annikabakelser. Se dito recept.
  • Polynéer, även kallat Kejsarkrona i Göteborg, är en mördegsform med mandelfyllning. Härstammar från tysk klassiker benämnd Leipziger Lerche. Läs mer, se dito recept.
  • Kongresser även kallat Helenabakelser är formkakor fyllda med mald mandel eller nötter, ägg och socker. Se dito recept.
  • Studentskor kallas ibland veteformkakor fyllda med choklad och grädde.
  • Josefiner kallas ibland veteformkakor fyllda med vaniljkräm och äppelmos.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12

Läs mer

Formkaksformar

Färdiga mandelmusslor

Recept med Om formkakor

Det finns 13 recept med Om formkakor