Kryddbullar, vetebullar med fördeg

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kryddbullar, vetebullar med fördeg

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 36

Fördeg:

 

Vatten

2.5 

dl

Mjölk

2.5 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Vetemjöl

8.0 

dl

 

Deg:

 

Vetemjöl

9.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Kardemumma mald

2.0 

msk

Smör mjukt

200.0 

gram

Strösocker

2.2 

dl

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

150.0 

gram

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Stjärnanis

3.0 

styck

Kanel

1.0 

msk

Kardemumma mald

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Ägg till pensling

 

 

Råsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 369

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 5

Recept: 7951 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 16%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 60 gram)

Ingredienser

Visa:
Fördeg:

Vatten 2.5 dl 0%

Mjölk 2.5 dl 2%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Vetemjöl 8.0 dl 21%

 

Deg:

Vetemjöl 9.0 dl 24%

Salt 1.0 tsk 0%

Kardemumma mald 2.0 msk 0%

Smör mjukt 200.0 gram 18%

Strösocker 2.2 dl 11%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 150.0 gram 9%

Smör normalsaltat 150.0 gram 14%

Stjärnanis 3.0 styck 0%

Kanel 1.0 msk 0%

Kardemumma mald 1.0 msk 0%

 

Garnering:

Ägg till pensling 0%

Råsocker 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Fördeg: Blanda ingredienserna till fördegen i en bunke. Låt den stå övertäckt 1 timme.
  2. Huvuddeg: Blanda i övriga ingredienser till degen. Arbeta i cirka 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  3. Mal eller mortla kryddorna. Blanda ihop smör, mandelmassa och kryddor.
  4. Forma: Dela degen i 2 bitar. Kavla ut delarna. Bred på fyllningen. Vik över degen. Skär ut 2-3 cm breda strimlor. Rulla dem. Sno ihop till ett knyte. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Vispa ur ägg i en kopp. Pensla bullarna med ägg. Strö över råsocker.
  7. Sätt in i ugnen 8-10 minuter.
  8. Låt svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Fördeg är en bröddeg av vatten, mjöl och jäst som bereds innan huvuddegen. Det är en metod att få degen att jäsa mer, med luftigare bulle som resultat. Jämför med recept > Vetebullar grundrecept. Läs mer > Fördeg, raskdeg.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Vetebullar grundrecept

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Kryddbullar, vetebullar med fördeg