Prästost, löjrom och ägg i pajskal

Foto: Altia folkOfolk

Prästost, löjrom och ägg i pajskal

Lägg till ingredienser

Antal småpajer: 10

Pajskal

 

 

 

Vetemjöl

250.0 

gram

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

1.2 

dl

Äggula

2.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Strösocker

1.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Krustadskal små

10.0 

styck

 

Ostkräm

 

 

 

Grädde

2.0 

dl

Präst hårdost 31%

200.0 

gram

Västervikssenap (sötstark)

1.5 

msk

 

Övrigt

 

 

 

Löjrom saltad

200.0 

gram

Ägg

10.0 

styck

Rödlök

1.0 

st liten

Gräslök

1.0 

kruka

Dill

1.0 

knippe

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Pajform (~10 cm bred)

10.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

Om krustader >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Läckö Slottsaquavit

Kryddat brännvin
Pris: 195 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 446

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4463 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 17%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 184 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajskal 

Vetemjöl 250.0 gram 20%

Smör normalsaltat 125.0 gram 20%

Vatten 1.2 dl 0%

Äggula 2.0 styck 2%

Salt 1.0 tsk 0%

Strösocker 1.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Krustadskal små 10.0 styck Äts ej

 

Ostkräm 

Grädde 2.0 dl 16%

Präst hårdost 31% 200.0 gram 17%

Västervikssenap (sötstark) 1.5 msk 1%

 

Övrigt 

Löjrom saltad 200.0 gram 6%

Ägg 10.0 styck 14%

Rödlök 1.0 st liten 1%

Gräslök 1.0 kruka 0%

Dill 1.0 knippe 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%

 

Tillbehör:

Pajform (~10 cm bred) 10.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Om krustader > Äts ej

Tillagning (3 tim + 24 tim )

Pajskal och ostkräm kan tillagas dagen innan festen. Frysen löjrom tinas två dagar i förväg.

  1. Pajskal: Blanda samtliga ingredienser i en matberedare med krok tills den är homogen. Låt vila i kylskåp täckt med plast i minst 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 165°C.
  3. Tag ut degen i god tid och kavla ut tunt. Fodra formar och kantskär. Baka av skalen under press av varandra i ugn cirka 20 minuter, eller tills de får en gyllenbrun färg. För exaktare kanter: Tag ut ur ugnen efter 10 minuter och kantskär igen. Baka sedan färdigt.
  4. Ostkräm: Riv ost. Koka upp grädde och tillsätt osten. Mixa helt slät. Blanda i senap. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  5. Garnering: Skira bort vitan på ägg och spar gulorna hela. Tvätta och torka citron noga. Hacka röd- och gräslök fint. Plocka dill och blanda med rivet, hackat citronskal (från ŧ av citronen). Skär resterande av citronen i klyftor.
  6. Före servering: Spritsa en ring med ostkrämen i botten av pajskalen. Lägg i lite lökhack, en äggula och en klick löjrom. Avsluta med resterande löken, salt och svartpeppar från kvarn.

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Om löjrommen är frusen, se till att den tinar långsamt i kyl två dagar innan festen. "Torka" rommen och låt eventuell vätska rinna av genom att hälla den i en sil när den är tinad. Låt stå så över natten.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤

Liknande recept som Prästost, löjrom och ägg i pajskal