Bananmjöl ¤

Fotograf/bild: Film: Global Food Book, banana flour

Bananmjöl ¤

(bananmjöl, bananpulver)

Engelsk översättning banana flour, banana powder, plantain flour, pisang starch

Fransk översättning farine de banane, farine de plantain

Italiensk översättning farina di banana

Tysk översättning Bananenmehl

Spansk översättning harina de plátano

Bananmjöl är skalade, torkade och malda bananer, mestadels beredda av omogna kokbananer (mjölbananer) vilka är extra stärkelserika (läs mer > Kokbananer). 8-10 kilo bananer ger 1 kilo bananmjöl. Mjöl från omogna bananer har mild banansmak. Se film, klicka på "Global Food Book" under bilden ovan.

Bananpulver kan vara detsamma som bananmjöl, men brukar avse pulver av bananstammens kärna som är ätbar.

Hälsa: Bananmjöl har låg glutenhalt och kan användas av de flesta glutenintoleranta. Innehåller resistent stärkelse (17%), det vill säga tas upp i ringa grad av kroppen (läs mer > Stärkelse). 


SÅ ANVÄNDS BANANMJÖL

Bananmjöl har historiskt används i Afrika och Jamaica som ett billigare alternativ till vetemjöl. Mjölet kan användas till bröd och kakor eller till barnmat. I södra Indien blandas bananmjöl med lite fänkålspulver, som sedan kokas i mjölk eller vatten till välling. Används bland annat som bebismat upp till 1 års ålder. Mjölet har lågt gluten­innehåll och för att få bättre bakegenskap bör det blandas upp med till exempel vetemjöl. Mjölet används även i djurfoder och som lim. Bananpulver används liknande bananmjöl och bland annat i kosmetika­industrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Stärkelse

Bananer