Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)

Foto: Altia folkOfolk

Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)

Lägg till ingredienser

Bufféportioner: 6

Ägg

8.0 

st stora

Lax kallrökt

200.0 

gram

Nässlor förvällda

2.0 

dl

Dill

1.0 

dl

Gräslök finhackad

3.0 

msk

Smör osaltat

50.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Östgöta Sädes Brännvin

Kryddat brännvin
Pris: 195 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 163

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1430 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 13%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 146 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 8.0 st stora 40%

Lax kallrökt 200.0 gram 29%

Nässlor förvällda 2.0 dl 4%

Dill 1.0 dl 1%

Gräslök finhackad 3.0 msk 0%

Smör osaltat 50.0 gram 25%

Kock: Johannes Persson

Uppdragsgivare: Altia

Tillagning (20 min + 12 tim )

  1. Sänk ägg i kokande vatten. Låt koka i nio minuter. Spola äggen kalla. Skala och hacka grovt. Lägg i en vid, rymlig bunke.
  2. Hacka lax något finare än äggen. Blanda försiktigt ner laxen med äggen. Lägg nässlor, dill och gräslök i en annan bunke.
  3. Bryn smör tills det är gyllene och doftar nötigt. Låt svalna i två minuter. Sila sedan det varma smöret över örterna. Blanda snabbt runt. Tillsätt i ägg- och laxblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Dra ut 40 cm plastfilm på arbetsbänken. Fördela äggblandningen jämnt i nederkanten på plasten. Tänk på att lämna fem centimeter tom från kanten på varje sida, så att rullningen underlättas. Vik plasten i nederkanten över äggblandningen och rulla ihop till en jämn, fin rulle. Nyp åt kanterna och rulla ihop dem så att rullen styvnar. Tänk smällkaramell!
  5. Låt mogna i kyl över natten. Skär rullen med plasten på med vass kniv i lämpliga munsbitar. Ta av plasten och servera.

Kockens kommentar

Dryckesrekommendation: Hallands Fläder. Sötman och blommigheten i Hallands Fläder bryter av bra mot fetman i den rökta laxen och blir en härlig kontrast till den milda järnigheten i nässlorna.

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)