Om rieska

Om rieska

(rieska, ohrarieska, perunarieska, ruisrieska, maitoriska, Så bakas rieska)

Engelsk översättning rieska = Finnish flatbread

Fransk översättning rieska = pain plat finlandais

Italiensk översättning rieska = pano piatto finlandese

Tysk översättning rieska = Finnisches Fladenbrot

Spansk översättning rieska = pan plano finlandés

Rieska (fi. = "osyrad") är klassiskt finskt och tornedalskt flatbröd, ett så kallat ojäst/osyrat bröd som bakas utan någon form av jäsmedel, det vill säga varken med jäst, surdeg, eller bakpulver. (läs mer > Om ojäst bröd). Dagens recept innehåller dock oftast någon form av jäsmedel. Det förekommer olika varianter av rieska - ohrarieska (kornrieska), perunarieska (potatisrieska), ruisrieska (rågrieska) och maitoriska (mjölkrieska).


SÅ BAKAS RIESKA

Rieska bakas på klassiskt vis av korn, råg eller potatis blandat med kärnmjölk, filmjölk eller mjölk, samt salt. Centimetertjocka runda kakor gräddades först i stekpanna över glöd för att sedan ställas på kant intill härden för att baka färdigt. Resultatet blev ett ganska segt bröd. Det finns många olika moderna varianter, ofta tunnare och fastare varianter som tillagas ungefär som knäckebröd.


SÅ ANVÄNDS RIESKA

Riska kan användas som annat bröd, men traditionellt äts det färskt inte torkat, ofta serverad varm med smör och mjölk till.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05

Läs mer

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Film: Rieska