Baknougat

Foto:

Baknougat

(baknougat)

Engelsk översättning chocolate nougat for baking

Fransk översättning nougate au chocolat pour la cuisson

Italiensk översättning torrone al cioccolato per la cottura

Tysk översättning Nougat zum backen

Spansk översättning turrón de chocolate para hornear

Baknougat är "chokladnougat" (se dito) av lite enklare slag, det vill säga choklad/kakao blandat med socker, finmald mandel eller nötter, avsedd att användas som fyllning eller dekoration av bakverk och andra godsaker. "Nougat" kan också vara kolaliknande (läs mer > Nougat), eller hård som knäck innehållande mandel eller nötter (läs mer > Knäck och kolakonfektyr). Definitionen på nougat är att mandel eller nötter ingår (lat. nucatum = "tillrett av nötter"). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Karaktär: Krämig, chokladkonsistens.
  • Smak: Mäktig, smörig, sötaktig smak.
  • Alternativ vara: Fin chokladnougat.
  • Jämförpris: Mycket högt, runt 150 kr/kilo, men betydligt lägre än fin chokladnougat (se dito). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt och svalt i sluten förpackning. Mycket lång hållbarhet.

Ingredienser: Socker, (hassel-)nötter (~1/3-del), vegetabiliskt fett (palkärneolja), vasslepulver (mjölk), kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel (E322, E492), (vanilj-)arom.

Näring: Fetthalt cirka 35% (varav mättat ~15%), kolhydrater (socker) ~50%. Protein och vatten vardera 5-10%.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06

Läs mer

Nougat, vit nougat ¤

Knäck, kola och fudge ¤

Om chokladnougat

Recept med Baknougat

Det finns 2 recept med Baknougat