Nektar - Gudarnas dryck, som förlänade ungdom och odödlighet

Om juice

(jos, fruktjos, fruktjuice, fruktsaft, nypressad juice, färskpressad juice, koncentrerad juice)

Juice (jos, fruktjuice) är pressad saft av frukter utan tillsatser. Om man tillsätter vatten, socker eller annat kallas det dryck, saft, nektar eller must (se respektive). Namnet juice är engelskt, övertaget från franskans jus i betydelsen köttsaft, spad, fruktsaft och som i sin tur kommer från latinets sås, soppa, spad. Namnet har anammats i svenska språket (juice eller jos), men då i betydelsen pressad saft från frukt eller bär och ibland även om pressad saft från grönsaker eller rotfrukter.

  • Nypressad juice innebär att juicen är nypressad och snabbt levererad till butik. Till exempel pressas Brämhults juicer dagligen under säsong och skickas till butik inom ett dygn. Det är en opastöriserad dryck och hållbarheten är kort.
  • Färskpressad juice står det på de flesta juiceförpackningar. Det innebär att juicen pressats från nyplockade frukter, men det säger inget om hur länge juicen förvarats innan den nått butiken. Juicen lättpastöriseras (värmts upp till 50°C), vilket förlänger hållbarheten och försämrar smaken något. Hållbar i upp till ett år. Läs mer > Om värmekonservering.
  • Koncentrerad juice innebär att man tar bort vattnet från juicen så att endast ett koncentrat återstår. Koncentratet blir aseptiskt och håller i ett år. Utspädd med vatten får man vanlig juice. Säljs färsk och fryst.
  • Juice med fruktkött innebär att fruktköttsbitar inte silats bort. Sådan juice är fiberrikare och anses hälsosammare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-11

Läs mer

Nektariner

Nektar, must

Om värmekonservering

Allt om saft

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj