Corona tillverkat av malt, majs och ris

Råfruktsöl

Råfrukt är ett begrepp inom ölnäringen som avser andra ingredienser som inte är mältad säd. Öl som inte innehåller någon råfrukt benämns helmaltsöl och öl med råfrukt kallas icke oväntar för råfruktsöl.

Öl tillverkas i grunden av s.k. mältad säd, främst korn men också av vete, råg, havre och andra mer udda sädesslag. Mältning innebär att sädeskornen fuktas (stöps), att kornen börjar gro, varefter processen avbryts genom att kornen torkas eller rostas (kölning).

"Rå" står för icke mältade produkter, dvs de är obehandlade (råa). Som råfrukt räknas majs, ris, socker, eller omältade sädeskorn. Inte äpplen, apelsiner eller annan frukt som man skulle kunna tro. Sädeskorn som skördats, torkats eller rostats utan att ha mältats är m.a.o. råfrukt. Socker omfattar allt slags socker, som vanligt socker, mjölksocker, sirap osv.

Ursprunget till att använda råfrukt i öl kommer från USA och framtvingades av kostnadsskäl. Det var brist på korn varför man använde majs och ris som utfyllnad. S.k. Amerikansk lager består till cirka hälften av råfrukt.

Idag använder man råfrukt av kostnadsskäl eller för att skapa ett ljusare, mildare, mindre beskt öl och som är lättdrucket och uppfriskande t.ex. under varma sommardagar.

Användningen av råfrukt är vanlig och förekommer i många olika ölsorter. T.ex. innehåller klassist Guinness råfrukt i form av omältat korn. Tyskt öl är i huvudsak helmaltsöl pga att råfrukt var förbjudet i lag ända fram till 1987 (se Renhetslagen).

Användning av råfrukt ställer till en del problem i tillverkningen. Enzymhalten i mäsken kan bli för låg och ölet får problem att jäsa ut ordentligt, försockringen av stärkelsen försvåras.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj