Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept

Lägg till ingredienser

Limpor: 2

Rågmjöl grovt

7.0 

dl

Vetemjöl

6.0 

dl

Smör el. margarin

50.0 

gram

el. mjölk

 

 

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

Sirap

2.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Vatten till brödbak

5.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Så bakas mörkt bröd >

 

 

Om mjukt rågbröd >

 

 

Om brödbakning >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 256

Kcal / portion: 1538

GBR (GI) / port: 62

Recept: 3077 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 600 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl grovt 7.0 dl 41%

Vetemjöl 6.0 dl 41%

Smör el. margarin 50.0 gram 12%

el. mjölk 0%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%

Sirap 2.0 msk 4%

Salt 2.0 tsk 0%

Vatten till brödbak 5.0 dl 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Så bakas mörkt bröd > Äts ej

Om mjukt rågbröd > Äts ej

Om brödbakning > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (2 tim )

  1. Smält matfett i en kastrull och häll i vatten eller mjölk, till fingervarmt (37ºC).
  2. Deg: Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt saltet och sirapen. Rör ner vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk 45-60 minuter.
  3. Forma: Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen lätt tills den släpper arbets­bordet. Forma degen till limpor (till bullar eller brödkakor). Lägg på smörad bakplåt eller på bakplåtspapper. Limpor med fördel i bakform. Täck med duk. Låt jäsa cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Flytta upp mitt i ugnen och grädda ytterligare cirka 45 minuter.

Kockens kommentar

1 sats ger 2 limpor, eller ca 20-25 bullar. Läs mer > Om mjukt rågbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

 

Alternativ

Mörkt valnötsbröd

Mörk mjölklimpa

Ankarstock

Mörk mjöllimpa

Fler recept inom Mörkt matbröd

Liknande recept som Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept