Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vaktel uppfödd med skinn

8.0 

styck

Matfett till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Lingonsylt konserverad

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Matfett till stekning

2.0 

msk

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Fläskpress >

 

 

Så styckas fågel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Melini Chianti Pian del Masso

Mjukt rött vin
Pris: 72 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 855

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3419 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 15%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 382 gram)

Ingredienser

Visa:

Vaktel uppfödd med skinn 8.0 styck 52%

Matfett till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

 

Aromsmör:

Smör normalsaltat 100.0 gram 21%

Lingonsylt konserverad 2.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 16%

Matfett till stekning 2.0 msk 6%

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Fläskpress > Äts ej

Så styckas fågel > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Skala och skiva potatis. Lägg potatis i kallt vatten. Ta ur potatisen och låt rinna av.
  2. Caupadine/Scratchcock: Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut och platta till vakteln. Salta, peppra.
  3. Blanda smör och lingonsylt och ställ kallt.
  4. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis helst portions­vis (se bild) till knaprig stekyta. Lättsalta och peppra.
  5. Tillred sallad.
  6. Stek fågeln på medelhög värme i 4-5 minuter på var sida till knaprig yta, helst med en "fläsk­press" (tyngd) ovanpå.

Kockens kommentar

Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.

Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.

Crapaudine (eng. scratchcock) innebär att fågels ryggben klipps bort och att den sedan plattas ut. Ger jämnare och snabbare stekning. Läs mer > Så styckas fågel. 

Fläskpress är ett stekvertyg avsett att pressa ner varan för att få en jämnare stekyta. I brist på dylikt redskap, använd om möjligt någon annan värmetålig tyngd.

Alternativ

Honungsvaktel

Gåsleverfylld vaktel

Hasselbackspotatis

Pommes duchesse

Andra aromsmör

Körsbärssås till kött eller dessert

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel