Pestosoppa med fiskpinnar (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdiga fiskpinnar

(fiskpinnar, panett, fiskpanetter = panerad fisk)

Engelsk översättning fish sticks = breaded fish

Fransk översättning bâtonnets de poisson = poisson pané

Italiensk översättning bastoncini di pesce = pesce impanato

Tysk översättning Fischstäbchen = panierter Fisch

Spansk översättning palitos de pescado = pescado empanizado

Fiskpinnar (panett = panerad fisk) är sönderdelat fiskkött (filé) format till rektangulära pinnar cirka 10 centimeter långa, som sedan panerats. Begreppet "pannet" skapat 1964 av industrin syftande på panerat.

  • Köttkvalité: Som regel filé av Alaska Pollac (torsk). Köttandel 60-70%.
  • Smak: Ringa fisksmak, tydlig smak av panering.
  • Alternativ vara: Fisk som man panerar själv.
  • Försäljning/import: Säljs djupfryst. Fisken som regel från nordöstra Stilla Havet.
  • JämförprisMycket lågt 30- 80 kr/kg. Prisskillnaderna trots likartat innehåll. Glutenfria lågt pris 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Fryst, hållbar cirka 1 år.

Fisk

Kcal

Protein

Fett

Kolhydr.

Salt

Vatten

Summa

Pris kr/kg

 Fiskpinnar panerade

60-66%

190-219

12-14%

8-11%

15-19%

0,5-1%

57-64%

100%

30-80

 Glutenfria dito

70%

190

13%

9%

12%

1%

65%

100%

100-150

Källa: Kunskapskokboken.se 2021

Ingredienser: Andelen fisk 60-70%, resten är panering som består av vetemjöl, stärkelse, kryddor, jäst och arom. Glutenfri panering består av glutenfritt mjöl som ris- och majsmjöl, potatisstärkelse och rapsolja. Glutenfria fiskpinnar har högre fiskandel är vanliga fiskpinnar tack vare tunnare panering. Därmed är priset också högre, men ända väl högt jämförelsevis.


SÅ ANVÄNS FISKPINNAR

Lätt att laga, kräver bara att värmas/lättstekas i lite matfett och är vanligt förekommande på svenska matbord. Gillas av barn som annars inte tycker om fisk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02

Recept med Färdiga fiskpinnar

Det finns 1 recept med Färdiga fiskpinnar