Pitabröd med kyckling

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om pitabröd

(pita = grekiskt vitt bröd med hålrum , khubz adi, Så bakas pitabröd)

Engelsk översättning pita bread, Arabic bread, Syrian bread = Greek white bread with cavities

Fransk översättning pain de pita, pain libanais = pain blanc grec avec des cavités

Italiensk översättning pane di pita = pane bianco greco con cavità

Tysk översättning pita Brot = Griechisches Weißbrot mit Hohlräume

Spansk översättning pan de pita = pan blanco griego con caries

Pitabröd (grek. pita = bröd/kaka/paj) är ett klassiskt grekiskt vitt runt och platt jäsdegsbröd, som kännetecknas av den ficka likt en portmonnä som bildas vid bakningen och i vilken mat stoppas som fyllning (bild ovan). I Grekland gärna fylld med souvlaki (grillat kött, se dito recept). Vanligt förekommande på Balkan och Mellan Östern (khubz adi = "vanligt bröd"), även ficklösa sådana. Kallas ibland för arabiskt, syriskt eller libanesiskt bröd. Liksom motsvarande indiska naanbröd historiskt tillagad i tandoorugn (lerugn, läs mer > Tandoor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Troligt ursprung från antikens Grekland med anor från arabvärldens flatbröd. "Fickbröd" nämns dock inte i de antika texterna och företeelsen är sannolikt mer sentida. Inte minst med tanke på att modern bagerijäst ingår i receptet. Begreppet "pita" omtalas första gången i Oxford Dictionary 1936 och ordet kan komma från grekiskans πίτα (= bröd).

Färdig pitabröd förekomma i handeln.

  • Brödtyp: Flatbröd.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Mjukt tunnbröd, naanbröd.
  • Försäljning: Förekommer plastförpackat färsk, fryst eller som bake-off.  
  • Jämförpris: Lågt till högt (30-75 kr/kg). Glutenfritt ännu högre. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt, hållbart cirka 1 vecka.

SÅ BAKAS PITABRÖD

Vetemjöl blandas med salt, lite socker, vatten och jäst. Inblandning av grahamsmjöl förekommer. Lite matolja brukar också ingå. Degen knådas i några minuter och får sedan vila under duk för att jäsa i en halvtimme eller mer till dubbel storlek. Degen formas till bullar stora som mandariner eller apelsiner beroende på hur stora bröd man önskar och kavlas ut till rundlar 1-1,5 centimeter tjocka. Tjockleken enligt egen smak. Därefter gräddas de i torr stekpanna på medelhög värme eller i ugn på 200-225°C i 4-10 minuter. Grahamsmjöl tar längre tid att jäsa och att tillaga. Brödet puffar upp vid gräddning till en kudde med hålrum som sedan kan fyllas på olika sätt. Se filmer via länk nedan och recept > Hembakt pitabröd.


SÅ ANVÄNDS PITABRÖD

Brödet används som matbröd eller som en slags wrap. Brödets hålrum kan fyllas med kebab, falafel (kikätsröra), gyros (köttblandning) som i Grekland eller med vad som helst. Pita souvlaki är klassisk grekisk snabbmatsrätt av pitabröd fylld med grillat kött, tomat, lök, tzatziki med mera (se dito recept). Som tilltuggsbröd kan brödet användas som skopa för att få upp sås, hummus, taramosalata (grekisk karpromsröra, läs mer > Övrig rom) och annat. Pitadeg används också till allehanda pajer. Varje land och kök har sina egna specialiteter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07

Läs mer

Tandoor

Film: Pita tillagad i panna

Film: Pitabröd i ugn

Film: Pitabröd med Håkan Johansson

Recept med Om pitabröd

Det finns 7 recept med Om pitabröd