Saffranscurd på citron eller apelsin

Foto: Arla ¤

Saffranscurd på citron eller apelsin

Lägg till ingredienser

Mängd kräm dl: 8

Apelsin hel

2.0 

styck

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Saffran

0.3 

gram

Ägg

3.0 

styck

Smör normalsaltat

125.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om curd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 257

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 13%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 110 gram)

Ingredienser

Visa:

Apelsin hel 2.0 styck 7%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Strösocker 2.0 dl 37%

Saffran 0.3 gram 0%

Ägg 3.0 styck 9%

Smör normalsaltat 125.0 gram 44%

 

Kockskolan:

Om curd > Äts ej

Tillagning (30 min )

Man kan välja citron eller apelsin som bas i curden. I Arlas recept (bild ovan) används apelsin. Klicka på Arla under bilden för att se deras recept. Där finns också fler varianter av curd.

  1. Tvätta apelsin och citron. Finriv skalet på apelsin och hälften av citron. Pressa ut saften ur frukten i en kastrull.
  2. Tillsätt skal, saffran, socker och ägg. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
  3. Ta av från plattan och vispa ner smör klickvis.
  4. Häll krämen på glasburk. Låt stelna i kyl. Hållbar i cirka 1 vecka. Kan frysas. Använd som pålägg på bröd eller skorpor.
  5. Saffranscurd passar väl som pålägg till scones eller skorpor. Saffran passar extra bra till jul och utan saffran blir det vanlig engelsk curd. Afternoon tea med scones, curd och vispad grädde är en engelsk klassiker.
 2022-04

Kockens kommentar

Lemon curd är en klassisk engelsk äggkräm smaksatt med citron, eller som i detta fallet med saffran. Läs mer > Om curd.

Alternativ

Scones

Saffranscones

Lemon curd

Halloncurd

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Saffranscurd på citron eller apelsin