Ciabatta på enkelt vis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ciabatta på enkelt vis

Lägg till ingredienser

Antal stora portionsbröd: 6

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Vatten ljummet

5.0 

dl

Olivolja

1.5 

msk

Vetemjöl Special

12.0 

dl

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Strösocker

0.5 

msk

Salt

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ciabatta >

 

 

Om vitt matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 530

GBR (GI) / port: 48

Recept: 3182 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 202 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Olivolja 1.5 msk 5%

Vetemjöl Special 12.0 dl 80%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 13%

Strösocker 0.5 msk 1%

Salt 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ciabatta > Äts ej

Om vitt matbröd > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Lös jästen i ljummet vatten i en bunke.
  2. Deg: Tillsätt det mesta av mjölet och övriga ingredienser och knåda degen väl, cirka 7 minuter i maskin, eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Degen ska vara ganska lös och lite kladdig. Klappa ut degen på oljad långpanna och stryk lite olja ovanpå degen. Låt vila övertäckt i drygt 1 timme.
  3. Forma: Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord till en rektangel. Degen skall inte knådas Strö på lite mjöl. Dela degen i portionsbitar och forma till avlånga bitar. 6 st "tofflor" eller 10 stycken portionsbröd. Lägg över på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 1½ timme.
  4. Förvärm ugnen i god tid på 230°C.
  5. Grädda: Sätt in i ugn och spraya bröden med vatten eller häll lite vatten på underplåt. Grädda i 15-25 minuter beroende på storlek.
  6. Brödet är klart vid kärntemperatur 96-98°C (om stektermometer används) och skall låta ihåligt om man knackar med knoge på brödets undersida. Låt helst kallna på galler. Bör ätas nybakat.

Kockens kommentar

Ciabatta betyder på italienska "toffel", vilket man förstår när man ser formen (läs mer > Om ciabatta). Detta recept enligt de flesta svenska ciabattarecepten där degen knådas på sedvanligt sätt ("riv-stretchas"). Ciabattadeg skall vara lös vilket ger saftigare bröd. Är degen mycket lös viker man degen i stället för att "riva" (se recept Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg). Traditionellt bakas brödet på fördeg (se recept > Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg). Läs mer > Så knådas, rivs deg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg

Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Ciabatta på enkelt vis