Söt chokladsås av choklad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Söt chokladsås av choklad

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Mörk choklad

250.0 

gram

Smör normalsaltat

25.0 

gram

Sirap ljus

3.0 

msk

Mjölk

2.0 

msk

 

Alternativ:

 

Vispgrädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Vattenbadskastrull >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om chokladsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 474

Kcal / portion: 436

GBR (GI) / port: 12

Recept: 1743 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 92 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 250.0 gram 77%

Smör normalsaltat 25.0 gram 10%

Sirap ljus 3.0 msk 12%

Mjölk 2.0 msk 1%

 

Alternativ:

Vispgrädde 0%

 

Kockskolan:

Vattenbadskastrull > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om chokladsås > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Hacka choklad och smält den försiktigt under omrörning (se kommentar).
  2. Rör ner smör, sirap och mjölk. Rör om till slät, jämn sås. Ta av från plattan. Öka mängden mjölk om tunnare sås önskas.

Kockens kommentar

För krämigare sås kan mjölken helt eller delvis bytas ut mot vispgrädde.

Smälta choklad: Choklad kan smältas i kastrull, vattenbad eller i mikron. Choklad smälter vid 30-45°C, men får inte uppnå i 50°C för då blir den grynig och grå. Hackad choklad smälter jämnare och fortare än större bitar. Rör om kontinuerligt med gummiskrapa och skrapa ner utmed kanterna där den lätt bränner fast. Choklad bränns och förstörs vid 95°C. Så fort chokladen smält tas den av från värmen. Akta för vatten i chokladen, små mängder vatten gör att chokladen stelnar till grusig trög massa som upplevs som sand. Läs mer > Så smälts choklad.
 

Alternativ

Skarp chokladsås

Krämig söt chokladsås

Fyllig söt chokladsås

Hot fudge

Kolasås grundrecept

Fler recept inom Chokladsås

Liknande recept som Söt chokladsås av choklad