Krämig fin vaniljsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Krämig fin vaniljsås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Grädde (matlagningsgrädde)

3.0 

dl

Äggula

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

msk

Vaniljstång

1.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så reds sås >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 293

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1467 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 26%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 105 gram)

Ingredienser

Visa:

Grädde (matlagningsgrädde) 3.0 dl 32%

Äggula 3.0 styck 10%

Strösocker 2.0 msk 8%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Vispgrädde 2.0 dl 49%

 

Kockskolan:

Så reds sås > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet (fröna) med en tesked.
  2. Häll (matlagnings-)grädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna och stång. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme cirka 15 minuter.
  3. Vispa upp gulor med socker i en skål. Vispa vispgrädden pösig och fast.
  4. Ta ur vaniljstången och sila såsen.
  5. Häll den varma grädden i skålen och blanda den med äggulorna. Rör ned vispgrädden.
  6. Serveras ljummen eller kyld till efterrätt.

Kockens kommentar

Vaniljsås görs på klassiskt vis med mjölk, men många använder numera ofta grädde i smeten. Med grädde brukar såsen benämnas "fin". Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.

Alternativ

Hemlagad vaniljsås

Kallrörd vaniljsås

Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm

Liknande recept som Krämig fin vaniljsås